Cutremur de 7,2 grade în Turcia. Numărul estimat al morţilor: 500-1.000 (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 23 octombrie 2011 23 afişări

ACTUALIZARE - Estul Turciei a fost zguduit duminică, la ora 13,41, de un seism puternic, cu magnitudinea de 7,2 grade, urmat de opt replici peste 4 grade, dintre care două au atins 5,6 grade, conform US Geological Survey.

AP citează primele estimări oficiale, potrivit cărora numărul confirmat al persoanelor ucise de cutremur este de peste 85. Mustafa Erdik, şeful centrului seismologic, a declarat însă într-o conferinţă de presă că numărul victimelor omeneşti ar putea fi cuprins între 500 şi 1.000, estimare bazată pe forţa seismului şi pe structura clădirilor din zonele afectate.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 20 km, la 17 km de oraşul Van, capitala provinciei cu acelaşi nume, respectiv la 117 km de Hakkari, 128 km de Karakose şi 194 km de Erevan (Armenia). Centrul de seismologie Kandili de la Istanbul a anunţat că seismul a fost simţit în provinciile Van, Bitlis, Muş, Batman, Diyarbakir şi Hakkari.

Două clădiri s-au prăbuşit în oraşul Van, situat în apropiere de graniţa cu Iranul, conform primarului Bekir Kaya, citat de AP. Una dintre cele două clădiri avea şapte etaje. Zulfikar Arapoglu, primarul din oraşul Erciş, a declarat că sunt circa 50 de răniţi, "mulţi morţi" şi o serie de clădiri distruse. "Avem nevoie urgent de ajutoare, de medici", a spus Arapoglu la televiziunea NTV, preluată de publicaţia Zaman. "Sunt mulţi oameni sub dărâmături, le auzim strigătele de ajutor. Avem nevoie urgent de ajutor", a declarat pentru NTV Veysel Keser, primarul din localitatea vecină Celebibagi.

Directoratul prim-ministrului şi Directoratul pentru administrarea situaţiilor de urgenţă au anunţat într-un comunicat oficial că seismul a determinat pagube materiale şi "o serie de victime", al căror număr nu a fost precizat. Vicepremierul Besir Atalay a estimat ulterior că în jur de 45 de clădiri au fost distruse la Van şi Erciş.

Presa turcă a scris că în zonele afectate s-au întrerupt comunicaţiile telefonice şi curentul electric. Premierul Recep Tayyip Erdogan va pleca la Van pentru a evalua daunele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
seism,
cutremur,
Turcia,
Van,
Ercis,
Erdogan,
victime,
morti,
raniti,
daune
/actualitate/cutremur-de-7-2-grade-in-turcia-numarul-estimat-al-mortilor-500-1-000-video-8895237
8895237
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.