Cum va fi vremea în ţară şi la munte. Atenţionare pentru şoferi: poliţia amendează pe capete

Postat la 19 ianuarie 2013 27 afişări

În cursul zilei de sâmbătă va ninge îndeosebi în Banat, Crişana, Maramureş şi în zona de munte, conform atenţionării cu cod galben emise de Administraţia Naţională pentru Meteorologie.

Vântul va continua să sufle tare la munte (peste 90 km/h) şi va avea intensificări temporare mai ales în Crişana şi Banat, viscolind şi spulberând zăpada. Temporar, vântul va prezenta intensificări în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze la rafală de 55-60 km/h. În Moldova vor fi precipitaţii mixte şi izolat depuneri de polei.

Vremea va fi închisă şi va ninge în întreaga zonă montană. Cantităţile de precipitatii pot depăşi 20 l/mp (circa 20 cm zăpadă proaspătă). Vântul va sufla de la moderat până la tare, cu intensificări susţinute în zona de creastă din sector est-sud-estic, viscolind zăpada.

La peste 1800 m, temperaturile minime vor fi cuprinse între -9 şi -6 grade, iar temperaturile maxime între -8 şi -5 grade. Sub 1800 m, temperaturile minime vor fi cuprinse între -6 şi -2 grade, temperaturile maxime între -5 şi -1 grad. Vântul la altitudinea de 2.500 m va sufla din sector sud-estic, cu viteze de 100-120 km/h.

Conform CNADR, nu se înregistrează drumuri naţionale cu circulaţia îngreunată sau întreruptă din cauza condiţiilor meteo.

Poliţia Română recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie. Poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere în România.

În cursul zilei de vineri, poliţiştii au aplicat 232 sancţiuni contravenţionale, dintre care cinci conducătorilor auto care au circulat pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără a-şi echipa automobilul cu anvelope de iarnă.

În perioada 5 decembrie 2012 - 18 ianuarie a.c., în filtrele rutiere au fost aplicate 19.050 sancţiuni contravenţionale, din care 19.003 conducătorilor auto (459 pentru lipsa anvelopelor de iarnă, 284 pentru lipsa dispozitivelor omologate şi 18.260 pentru alte abateri), iar în 47 de cazuri li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale administratorilor drumurilor.

Datorită căderilor masive de zăpadă în cea mai mare parte a ţării şi având în vedere atenţionările meteorologice privind menţinerea codului galben de ninsori şi viscol, Poliţia Română recomandă insistent următoarele:

Dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, plănuiţi deplasarea din timp. Recomandăm celor care urmează să pornească la drum să se intereseze dinainte în privinţa stării drumurilor pe care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă.

Asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă bătătorită sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!

Folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă, în condiţii de ceaţă densă.

Nu consumaţi alcool!

Toţi ocupanţii autovehiculelor trebuie să folosească centura de siguranţă!

De asemenea, este necesar să păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculele din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă!

Totodată, poliţiştii recomandă respectarea indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-va-fi-vremea-in-tara-si-la-munte-atentionare-pentru-soferi-politia-amendeaza-pe-capete-10497437
10497437
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.