Cum şi-ar putea finanţa Elon Musk oferta de 43 mld. dolari pentru preluarea ostilă şi privatizarea Twitter

Autor: Ştefan Stan Postat la 17 aprilie 2022 57 afişări

Cum şi-ar putea finanţa Elon Musk oferta de 43 mld. dolari pentru preluarea ostilă şi privatizarea Twitter

La fel ca în urmă cu patru ani, când Elon Musk a afirmat în mod faimos că are "finanţarea asigurată" pentru a scoate de la bursă producătorul de automobile electrice Tesla, oferta de 43 de miliarde de dolari a întreprinzătorului de a privatiza Twitter va depinde de faptul dacă are banii necesari pentru a-şi duce la bun sfârşit planul şi dacă poate convinge consiliul de administraţie al companiei să fie de acord cu el.

Unii analişti de pe Wall Street au avertizat că oferta de 54,20 dolari pe acţiune a lui Musk ar putea să nu satisfacă consiliul de administraţie al Twitter - acţiunile sale s-au tranzacţionat peste acest nivel în majoritatea zilelor de anul trecut. Dar, presupunând că Musk este serios în ceea ce priveşte continuarea ofertei sale, Wall Street urmăreşte cu atenţie pentru a vedea cum ar putea face rost de banii necesari pentru a face posibilă preluarea Twitter.

"Specificul modului în care Musk ar finanţa afacerea va determina ramificaţiile pentru Twitter", a declarat Neil Begley, analist la Moody's.

Musk plăteşte personal

Musk ar putea finanţa tranzacţia folosind propria avere. Executivul născut în Africa de Sud, care se plânge adesea că nu are bani, valorează peste 260 de miliarde de dolari pe hârtie, potrivit Forbes. Aceasta include participaţiile sale la Tesla şi SpaceX.

Agenţia de rating Moody's a estimat joi că Musk ar trebui să strângă 36 de miliarde de dolari, mai puţin decât evaluarea de 43 de miliarde de dolari, ţinând cont de faptul că deţine deja o participaţie de 9% în Twitter, precum şi de răscumpărările de acţiuni proprii ale companiei şi de lichidităţile suplimentare pe care le-a generat de la ultima raportare a veniturilor.

Cel mai simplu mod de a ajunge la această sumă ar fi să îşi vândă acţiunile pe care le deţine în companiile pe care le conduce: Tesla şi SpaceX. Dezavantajul ar fi însă factura fiscală consistentă generată de aceste vânzări.

O alternativă mai mult discutată de bancheri şi de directorii de capital privat ar fi ca Musk să dea în gaj acţiunile pe care le deţine la Tesla ca garanţie în schimbul unui împrumut de mai multe miliarde de dolari.

Constructorul de automobile limitează mărimea împrumuturilor pe care le pot contracta liderii de rang înalt prin gajarea acţiunilor lor la 25% din valoarea participaţiilor unui director. Această limită este menită să reducă riscul ca un apel în marjă să determine o lichidare importantă a acţiunilor Tesla.

Documentele depuse la autorităţile americane de reglementare a valorilor mobiliare arată că Musk, care deţine 172,6 milioane de acţiuni Tesla în valoare de 170 de miliarde de dolari, a gajat deja 88,3 milioane de acţiuni în iunie anul trecut pentru împrumuturi. În cazul în care Musk nu a achitat aceste împrumuturi sau nu a primit înapoi acţiunile din gajurile anterioare, regulile companiei ar limita un alt împrumut la aproximativ 21 de miliarde de dolari.

Asigurarea acestor împrumuturi este o altă problemă. Volatilitatea acţiunilor Tesla ar pune la încercare hotărârea multor manageri de risc de pe Wall Street, la fel ca şi confruntările lui Musk cu Comisia pentru valori mobiliare şi burse.

Băncile ar putea ezita să lucreze cu miliardarul - inclusiv JPMorgan Chase, care l-a dat în judecată pe Musk la sfârşitul anului trecut pentru 162 de milioane de dolari, din cauza unor repercusiuni legate de preluarea eşuată a producătorului auto în 2018.

"Zgomotul lui Elon Musk ar fi ceva la care ar trebui să ne gândim", a declarat un creditor privat. "Există o mulţime de volatilitate care vine cu el".

Acest lucru nu a descurajat Morgan Stanley, care îl consiliază pe Musk. Chiar dacă bilanţul său este mai mic decât cel al rivalilor precum JPMorgan şi Bank of America, acesta şi-a folosit relaţia cu Mitsubishi UFJ din Japonia pentru a finanţa împrumuturi uriaşe înainte, inclusiv 33,5 miliarde de dolari pentru preluarea de către Bristol-Myers Squibb a rivalului Celgene în 2019, unul dintre cele mai mari împrumuturi-punte înregistrate vreodată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
miliarde,
twitter

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.