Cum pot băncile de dezvoltare multilaterală răspunde mai bine crizei pandemice

Autor: Andra Stroe Postat la 02 iulie 2020 34 afişări

Cum pot băncile de dezvoltare multilaterală răspunde mai bine crizei pandemice

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB), instituţie financiară internaţională înfiinţată de 11 ţări din zona Mării Negre, inclusiv România, a analizat impactul crizei pandemice de COVID-19 asupra regiunii Mării Negre şi politicile de răspuns la criză ale ţărilor sale membre şi ale băncilor de dezvoltare multilaterală (MDB).

Multe bănci de dezvoltare multilaterală, în loc să îşi crească activităţile, şi-au adaptat priorităţile şi reorientat împrumuturile, astfel încât să îşi poată menţine nivelul solvabilităţii, în condiţiile în care nu se puteau baza pe injecţii suplimentare de capital venit de la statele membre, constrânse fiscal şi, mai mult, spre deosebire de băncile comerciale, nu au acces la lichidităţile oferite de băncile centrale, spun reprezentanţii BSTDB. Cu toate acestea, MDB-urile au mandate speciale de dezvoltare şi un istoric mai bun în ceea ce priveşte susţinerea economiei reale. 

În absenţa de capital nou, decidenţii politici ar trebui să amplifice potenţialul MDB-urilor de a contribui la recuperarea post-pandemică, prin măsuri precum permiterea securizării activelor şi asigurarea accesului la volume importante de lichidităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
dezvoltare,
criza

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.