Cum luptă cu criza băncile centrale: cumpără timp

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 decembrie 2011 12 afişări

Intervenţia a şase bănci centrale – Rezerva Federală, BCE şi băncile centrale din Canada, Marea Britanie, Japonia şi Elveţia - a provocat o euforie de moment pe Wall Street, cu un salt al indicelui Dow Jones de 490 de puncte, cel mai mare din martie 2009 încoace.

Cele şase instituţii au decis să scadă şi să ţină scăzute până în februarie 2013 costurile de finanţare cu dolari prin aranjamente de tip swap şi să ofere şi lichidităţi în alte valute în funcţie de nevoile doritorilor, adică ale băncilor în căutare de fonduri.

Acţiunea băncilor centrale e menită să câştige timp (mai exact câteva zile, până la reuniunea "decisivă" a liderilor politici ai UE din 9 decembrie) spre a evita criza globală cu care pieţele financiare ameninţă statele spre a sili BCE să le garanteze creanţele.

Analiştii se aşteaptă, de asemenea, ca Banca Centrală Europeană să reducă în această săptămână rata dobânzii de bază cu 0,25%, la 1%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-lupta-cu-criza-bancile-centrale-cumpara-timp-9027627
9027627
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.