Cum “gireaza” Carrefour morcovul cel mai morcov

Autor: Ioana Mihai Postat la 28 octombrie 2010 101 afişări

Big Land Company este o firma de familie care a lansat pe piata marca ”Ferma Stoian – Legume Romanesti” si a vandut anul trecut legume de patru milioane de euro, cu o profitabilitate de 3,5%. ”Cel mai probabil, anul acesta o sa avem o cifra de afaceri similara, pentru ca ploile din primavara ne-au afectat culturile, fiind prea abundente; apoi a fost o vara secetoasa si a trebuit sa irigam culturile iar costurile au explodat”, spune Florin Stoian, proprietarul afacerii.

Societatea pe care o administreaza se alimenteaza cu apa din circuitul destinat consumului pentru orasul Constanta iar apomentrele "vajaie" iar facturile sunt de ordinul "miliardelor de lei vechi".

Din cele 800 de hectare de teren cultivat pe care le detine, Big Land Company fiind o afacere de familie, 400 sunt cultivate cu legume, avand "o oferta foarte variata pentru ca vrem ca la noi sa gaseasca clientii tot ce doresc, sa nu mai mearga si in alta parte".

Ferma Stoian produce astfel toate legumele cu traditie de consum in Romania - morcov, ceapa, telina, pastarnac samd - in culturi de camp, fara sere, "pentru ca incalzirea serelor este foarte scumpa, iar eu nu pot avea preturi competitive cand agricultorii ungari din Szeged au culturile pe un teren plasat deasupra unui lac subteran termal", spune Stoian, care are o veritabila traditie de agricultor in familie - atat tatal cat si bunicul sau fiind agricultori.

Pentru o parte din productia de morcovi a incheiat un parteneriat cu reteaua Carrefour si se angajeaza sa fie nu doar furnizor ci sa si livreze marfurile la standarde de calitate precise si cu supervizarea retailerul in toate fazele - de la insamantare, fertilizare si pana la depozitare si transport.Big Land Company este una dintre putinele afaceri din domeniul productiei de legume de pe piata romaneasca, sectorul pradusindu-se in ultimiele doua decenii. "Anul trecut au fost cultivate doar 2.500 de ha cu legume, in timp ce in ultimul an de comunism suprafata totala era de 100.000 de ha", declara Adrian Radulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Totusi, suprafata de 2.500 de ha nu este foarte relevanta, de vreme ce exista terenuri cultivate si nedeclarate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
retail,
Carrefour,
morcov,
Big Land Company
/actualitate/cum-gireaza-carrefour-morcovul-cel-mai-morcov-7602755
7602755
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.