Cum arată perspectivele financiare ale afganilor, conform fostului guvernator al băncii centrale din ţară

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 19 august 2021 51 afişări

Cum arată perspectivele financiare ale afganilor, conform fostului guvernator al băncii centrale din ţară

Oamenii din Afganistan se confruntă cu o serie „sumbră” de perspective economice, avertizează fostul şef al băncii centrale, adăugând că lipsa acută a dolarilor şi nivelul ridicat al inflaţiei vor continua să alimenteze valurile de cetăţeni care părăsesc ţara, notează Financial Times.

Ajmal Ahmadi, care a părăsit Kabulul la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat că Afganistanul se bazează masiv pe cantităţile de dolari care vin dinspre Statele Unite, însă numărul a scăzut extrem de rapid în ultimele săptămâni, fapt ce va conduce – cel mai probabil – la preţuri mai mari pentru alimente, urmând să se înăsprească gradul de controale asupra capitalului.

„Cred că (oamenii-n.r.) subestimează impactul... Am trecut de faza militară şi intrăm în faza economică a impactului. Va fi cumplit din momentul în care oamenii nu vor putea să îşi acceseze fondurile aflate în sectorul bancar”, a declarat Ahmadi pentru publicaţia britanică.

Economia afgană prezintă un deficit comercial ridicat şi este dependentă de cheltuielile militare, ajutoarele străine şi accesul la aproximativ 9 miliarde de dolari în rezerve valutare. Toate aceste surse au dispărut sau au început să se usuce, continuă Ahmadi, adăugând că standardele de viaţă vor scădea „semnificativ”.

„Dacă sunteţi de părere că situaţia de la aeroport este gravă în momentul actual, cred că, pe termen mediu, veţi vedea fluxuri tot mai mari din Afganistan şi, din nefericire, dacă Europa sau alte ţari consideră că pot opri acest lucru, trebuie să ştie că nu pot.”

Resursele Afganistanului, o miză de 1.000-3.000 de miliarde de dolari. La ce ar trebui să fie atenţi europenii

Afganistanul avea 9 miliarde de dolari în rezerve valutare săptămâna trecută, însă majoritatea banilor se află închişi în depozite internaţionale care au fost ulterior îngheţate. Administraţia Biden a blocat accesul talibanilor la rezervele deţinute de banca centrală în băncile din SUA, iar numele mai multor membrii ai grupării islamiste se află deja pe lista de sacţiuni a autorităţilor americane.

Miercuri, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va tăia accesul guvernului afgan la drepturi speciale de tragere, o formă de activ de rezervă care reprezintă echivalentul banilor recent emişi. Mişcarea a fost lansată cu doar câteva zile înainte ca talibanii să pună mâna pe aproape 500 de milioane de dolari.

Trei sferturi din populaţia Afganistanului locuieşte în zone rurale, iar majoritatea băncilor sunt răspândite în doar trei oraşe mari, conform Băncii Mondiale

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.