Cum ar putea pierde România 2,4 mld. euro

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 03 decembrie 2012 36 afişări

KDF Energy, specializată în tranzacţionarea certificatelor de carbon, este singura companie privată din România care participă, ca observator, la Conferinţa Naţiunilor Unite de la Doha (Dubai) privind schimbările climatice. Summit-ul, care durează două săptămâni, are ca subiect central prelungirea Protocolului de la Kyoto, a cărui primă perioadă de angajament (2008 – 2012) expiră în acest an.

KDF Energy se alătură, astfel, celor câteva mii de participanţi din aproape 200 de ţări, reprezentanţi guvernamentali, ai mediului de afaceri, ai celor mai importante organizaţii de mediu non-guvernamentale, ai institutelor de cercetare şi ai mass-media.

Principalul subiect pe agenda conferinţei de la Doha, care se desfăşoară între 26 noiembrie - 7 decembrie, îl reprezintă adoptarea la nivel înalt a amendamentelor negociate anterior la Cancun şi Durban în ceea ce priveşte stabilirea celei de-a doua perioade de angajament referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în statele semnatare ale Protocolului de la Kyoto. De asemenea, se vor negocia şi regulile privind implementarea efectivă a acestei noi perioade, începând cu 1 ianuarie 2013.

Piaţa certificatelor de emisii de dioxid de carbon îşi are rădăcinile în 1997, când a fost semnat - de către 183 de ţări, cea mai notabilă excepţie fiind SUA - Protocolul de la Kyoto.

ONU a emis, înainte de conferinţă, un raport prin care a atras atenţia guvernelor că eforturile pentru combaterea încălzirii globale nu sunt suficiente şi că se impune adoptarea unor măsuri urgente, menite să modereze efectele schimbărilor climatice.

Prin directiva UE 20/20/20 se prevede reducerea cu 20%, până în 2020, a emisiilor de CO2 (faţă de 1990) şi creşterea până la 20% a ponderii de energie regenerabilă în totalul produs în UE.

O temă sensibilă a negocierilor de anul acesta de la Doha o reprezintă şi reportarea surplusului de Unităţi ale Cantităţii Atribuite (AAU - Assigned Amount Unit), din prima în a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto (dacă acesta va continua în perioada 2013 - 2020). Miniştrii delegaţi la Doha vor trebui să mai decidă şi asupra implementării suportului financiar promis ţărilor în curs de dezvoltare.

Casiana Fometescu, reprezentant KDF Energy la Summit-ul ONU, declară: "În cazul în care se va decide să nu se reporteze certificatele AAU din prima în ceea de-a doua perioadă, fapt sutinut chiar de statele dezvoltate ale UE, România va pierde aproximativ 300 de milioane de AAU-uri, cantitatea pe care nu a reuşit să o valorifice, deşi au existat în trecut oportunităţi la preţuri chiar de 8 sau 9 euro/certificat. Altfel spus, dacă România şi-ar fi vândut atunci drepturile nefolosite de emisii ar fi încasat peste 2,4 miliarde de euro, bani gratuiţi".

Fiind membru al Asociaţiei Internaţionale de Tranzacţionare a Emisiilor (IETA - International Emissions Trading Association) din 2010, KDF Energy este singura companie privată din România acreditată de către Naţiunile Unite să participe, ca observator, la Conferinţa de la Doha privind schimbările climatice.

KDF Energy este principalul jucător în tranzacţionarea certificatelor de carbon (CO2) din România. Înfiinţată în 2002, compania cu capital românesc este implicată în demersurile globale de protecţie a mediului, inclusiv prin iniţiative de reducere şi optimizare a emisiilor de gaze nocive, generate de dezvoltarea activităţii industriale.

Din 2009, KDF Energy s-a extins la nivel internaţional prin deschiderea de reprezentanţe regionale în Grecia (Atena), Lituania (Kaunas) şi Bulgaria (Plevna). În prezent, KDF Energy dezvoltă o serie de proiecte de investiţii în domeniul energiei regenerabile, în special în energie eoliană (un parc eolian de 81 MW, în Dobrogea) şi valorificarea resurselor de biomasă (o centrală electrică de 4,2 MW, în Vâlcea).

De asemenea, KDF Energy deţine expertiză în tranzacţionarea certificatelor verzi şi tranzacţionarea energiei pe piaţa românească. Compania a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de aproximativ 70 de milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-ar-putea-pierde-romania-2-4-mld-euro-10363607
10363607
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.