Cum afli că ai telefon cu Android infectat

Autor: Ioana Matei Postat la 02 aprilie 2013 261 afişări

Viruşii de Android înregistrează o rată de creştere importantă de la o lună la alta şi devin din ce în ce mai greu de detectat pentru utilizatorii de smartphone obişnuiţi care nu sunt suficient de atenţi la securitatea telefonului.

Cum afli că ai telefon cu Android infectat

Deşi atacatorii depun un efort din ce în ce mai mare pentru a rămâne nedetectaţi există însă câteva semne care trădează un telefon infectat, potrivit specialiştilor Bitdefender, liderul pieţei româneşti de soluţii antivirus:

1. Facturi telefonice mai mari

Foarte adesea viruşii de Android ce infectează terminalele trimit SMS-uri la numere cu suprataxă. Efectele se văd imediat în facturile telefonice, însă unii dintre viruşii de tip troian acţionează ceva mai discret. Ei pot trimite câte un mesaj o dată pe lună pentru a nu trezi suspiciuni sau se pot dezinstala automat după o lovitură de proporţii în bugetul utilizatorului.

2. Trafic de date crescut

Viruşii care transferă date către terţi pot fi detectaţi dacă studiaţi factura aferentă planului de date. Pot apărea astfel vârfuri de download şi upload ce indică faptul că cineva sau ceva extrage date personale din telefon (poze, email-uri, etc). Prin setarea unui volum de trafic limită vă puteţi da seama rapid dacă terminalul este infectat cu un virus care vă fură date.

3. Bateria se consumă rapid

Dacă nu instalează foarte multe aplicaţii şi nu desfăşoară alte acţiuni ce consumă rapid bateria telefonului, utilizatorii de terminale cu Android ştiu, în general, cam care e durata de viaţă a acesteia. Unii viruşi se pot da de gol prin faptul că generează un consum neobişnuit de ridicat al bateriei.

4. Scăderea performanţei terminalului

În funcţie de specificaţiile tehnice ale terminalului, infecţia cu viruşi poate cauza serioase probleme în ceea ce priveşte performanţa, întrucât aceştia vor încerca să citească, să scrie sau să redirecţioneze date din terminal. Verificarea memoriei RAM (Random Acces Memory) sau a consumului procesorului poate scoate la iveală prezenţa viruşilor activi pe telefon.

5. Apeluri întrerupte

Viruşii de mobil pot afecta apelurile realizate de pe terminal sau pe cele primite. Convorbirile întrerupte sau alte interferenţe neobişnuite pot scoate la iveală existenţa unor aplicaţii periculoase. Dacă observaţi că serviciul nu funcţionează cum trebuie, contactaţi operatorul şi verificaţi dacă întreruperile au la bază probleme apărute în reţea. Dacă răspunsul este negativ atunci e posibil ca cineva să încerce să vă intercepteze convorbirile.

Păstraţi-vă terminalul în siguranţă

O metodă sigură şi simplă de a vă proteja telefonul mobil de viruşi este instalarea unui software de securitate pentru mobil. Viruşii de Android pot aduce pagube importante astfel că antivirusul ar trebui să fie o prioritate pentru orice utilizator.

De asemenea, citiţi cu atenţie permisiunile pe care le acordaţi aplicaţiilor de Android pe care le instalaţi pe terminal; multe dintre ele solicită accesul la informaţii confidenţiale şi cer mai multe date decât ar avea nevoie pentru funcţionare.

Versiunile de Android cele mai expuse la infecţii cu viruşi sunt cele comune: Gingerbread, Ice Cream Sandwich şi Jelly Bean. Circa 87% dintre utilizatorii de Android expuşi la viruşi folosesc una dintre aceste versiuni, potrivit Android Developer Dashboard.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cum-afli-ca-ai-telefon-cu-android-infectat-10707233
10707233
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.