​Cum a reuşit China, ţara din care a pornit virusul COVID-19, să ţină piept evoluţiei pandemiei, în timp ce Europa şi alte state înregistrează tot mai multe cazur

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 15 octombrie 2020 379 afişări

​Cum a reuşit China, ţara din care a pornit virusul COVID-19, să ţină piept evoluţiei pandemiei, în timp ce Europa şi alte state înregistrează tot mai multe cazur

Cu o populaţie de aproximativ 1,39 de miliarde de oameni, China, ţara de provenienţă a noului coronavirus care a băgat în carantină şi izolare întreg globul, reuşeşte să ţină piept răspândirii virusului, înregistrând un număr de 11 de cazuri noi pe data de 14 octombrie, şi un număr total de circa 240 de infectări, potrivit Worldometers.

În acelaşi timp, Europa şi alte ţări non-europene se luptă cu tot mai multe cazuri noi înregistrate în rândul populaţiei şi adoptă tot felul de măsuri pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

„Acest fenomen pandemic are o evoluţie variabilă care depinde de mai mulţi factori, printre care şi condiţiile de mediu. Însă, probabil că numărul mic de cazuri noi de infectare cu COVID-19 înregistrat în China este rezultatul faptului ca oamenii respectă măsurile de protecţie”, a spus pentru ZF Doina Azoicăi, medic epidemiolog şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Însă, pe lângă faptul că populaţia respectă măsurile de protecţie şi distanţare socială impuse de autorităţi, fiind mai obişnuită cu acestea, având în vedere că o parte dintre chinezi purtau măşti de protecţie pe stradă chiar şi înainte de debutul pandemiei de COVID-19, la baza luptei cu pandemia şi răspândirea noului virus mai stau testarea în masă a populaţiei şi identificarea rapidă a focarelor apărute, consideră medicul epodemiolog Doina Azoicăi.

„La baza măsurilor ce trebuie optimizate stau: respectarea măsurilor de protecţie, găsirea unor soluţii astfel încât focarele să fie limitate şi rezolvate rapid, şi extinderea acţiunilor de testare. Însă, acţiunea de testare ţine de capacitatea pe care o avem. Chiar dacă avem chituri de testare, acestea trebuiesc prelucrate, ceea ce se realizează prin contribuţia unui personal calificat. În cazul în care aceste lucruri se vor optimiza, ne putem aştepta la scăderea numărului de cazuri, iar evoluţia pandemiei poate să aibă un trend descedent.”

În ceea ce priveşte testarea în masă, China dă o altă lecţie vecinilor ei de glob şi anunţă că a testat pentru COVID-19 circa 3 milioane de persoane din oraşul Qingdao, în doar 48 de ore, potrivit Business Insider. Acţiunea de testare a venit după ce în cursul zilei de duminică (11 octombrie), în oraşul Qingdao au fost depistate 12 cazuri de COVID-19 la un spital local.

De asemenea, potrivit presei internaţionale, Europa a depăşit 100.000 de cazuri de COVID-19 raportate zilnic. 

Spre exemplu, numărul mediu de noi infectări cu COVID-19 raportate zilnic în Italia este de peste 3.000, în ultimele trei săptămâni, conform Reuters. De la începutul pandemiei, până în prezent, Italia înregistrează un număr de 372.799 de cazuri de COVID-19 şi 36.289 decese, arată sursa citată anterior.

De asemenea, numărul mediu de cazuri noi raportate în România, atinge zilnic un nivel record, în ultimele 24 de ore, România a înregistrat 4.013 cazuri noi de COVID-19, din 29.646 de teste efectuate, iar la ATI a fost înregistrat un nou număr record de pacienţi, de 721, faţă de 686 de pacienţi anunţaţi ieri, respectiv 14 octombrie, conform informaţiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică. 

Până astăzi, 15 octombrie, pe teritoriul României au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu COVID-19, iar 125.009 de persoane au fost declarate vindecate. 

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, din 23 iulie şi până în prezent, 15 octombrie, au fost realizate în total în România 1,7 milioane de teste.

De altfel, numărul de noi cazuri de COVID-19 este în creştere şi în Statele Unite, unde sunt peste 12.470 de cazuri noi raportate la zi, potrivit Worldometers.

„Un obstacol mare pentru izolarea focarelor este faptul că nu avem strategie de testare şi oamenii nu ştiu dacă sunt sau nu infectaţi şi dacă trebuie să stea în izolare. Ţările care au reuşit să scape de coronavirus au testat, au urmărit şi au izolat”, a spus pentru Business Insider Amesh Adalja, un profesor senior la Universitatea John Hopkins, din America.

Potrivit Reuters, Spania raportează în medie peste 10.000 de noi cazuri de coronavirus în fiecare zi, iar de la începutul pandemiei şi până în prezent, înregistrează circa 937.311 cazuri, arată datele de pe site-ul Worldometers.

Nici Franţa nu stă mai bine la capitolul noi infectări. Astfel, noile cazuri de COVID-19 din Franţa au atins pe data de 12 octombrie cea mai mare medie zilnică raportată, de aproximativ 18.518, arată Reuters. Franţa înregistrează un număr total de 779.063 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.

În timp ce ţările europene dar şi non-europene înregistrează numere record de cazuri noi de COVID-19, China a reuşit să-şi cureţe populaţia de noul virus în luna august a acestui an, după ce, pe data de 23 mai, China nu a mai înregistrat niciun caz nou de infectare cu noul coronavirus, conform Business Insider. De atunci, lupta Chinei cu răspândirea noului coronavirus are rezultate pozitive, ţara înregistrând zilnic din ce în ce mai puţine noi cazuri de persoane infectate cu COVID-19.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cazuri,
inregistrare,
china,
infectare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.