Cum a pierdut statul roman 4,5 mld. euro in opt ani din cauza problemelor de pe piata alcoolului

Postat la 17 mai 2011 21 afişări

In perioada 2003-2010 statul a pierdut circa 4,5 miliarde de euro din cauza evaziunii de pe piata bauturilor spirtoase, dupa cum estimeaza Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice (Garant).

Pentru plata pensiilor statul roman are nevoie, anual, de circa 13 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca toti banii pierduti de bugetul de stat in urma evaziunii de pe piata bauturilor alcoolice in perioada 2003-2010 ar fi ajuns pentru plata pensiilor timp de patru luni.

Doar pierderile de anul trecut ar fi putut ajunge pentru a plati pensiile timp de aproape o luna.

Din acest total, 3,3 miliarde de euro au fost pierdute prin neincasarea accizei specifice, care a urcat de la 150 de euro pe hectolitrul de alcool pur in 2003 la 750 de euro/hl alcool pur, nivel care a fost mentinut pana in prezent. Diferenta pana la 4,5 miliarde reprezinta pierderile statului din neplata TVA aferenta bauturilor vandute precum si alte taxe. Doar anul trecut statul ar fi putut incasa 600 de milioane de euro in plus la buget din acciza pe alcool pur, daca nu ar fi fost evaziune, conform datelor patronatului.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
stat,
alcool,
pierderi
/actualitate/cum-a-pierdut-statul-roman-4-5-mld-euro-in-opt-ani-din-cauza-problemelor-de-pe-piata-alcoolului-8271186
8271186
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.