Cum a evitat Franţa „marea demisioneală“

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 25 noiembrie 2021 65 afişări

Susţinere directă de stat pentru companii şi angajaţi în pandemie, reforme de dinaintea pandemiei şi vârsta de pensionare medie de 60,8 ani, toate acestea au ajutat Franţa să nu se lase prinsă în „marea demisioneală“.

Cum a evitat Franţa „marea demisioneală“

Susţinere directă de stat pentru companii şi angajaţi în pandemie, reforme de dinaintea pandemiei şi vârsta de pensionare medie de 60,8 ani, toate acestea au ajutat Franţa să nu se lase prinsă în „marea demisioneală“.

Francezii au beneficiat de pe urma programelor generoase de susţinere de stat pentru companii şi a unei redresări economice puternice, ceea ce a dus rata şomajului înapoi la nivelurile prepandemice de 8%. Însă, spre deosebire de Marea Britanie şi SUA, unde oamenii părăsesc forţa de muncă în număr record, Franţa şi alte ţări UE au evitat tendinţa cunoscută drept „marea demisioneală“: proporţia francezilor de vârstă activă angajaţi sau aflaţi în căutarea unui loc de muncă a urcat la 74%, un nivel record, scrie Financial Times.

Astfel de tendinţe cresc speranţele că boomul economic post-pandemie ar putea marca o schimbare majoră pentru ţări ca Franţa care suferă de multă vreme de niveluri ridicate de şomaj structural.

Susţinerea directă de stat pentru companii şi angajaţii acestora în pandemie explică parţial de ce muncitorii din Franţa şi unele ţări europene, cum ar fi Olanda, Norvegia şi Suedia, fie se alătură din nou forţei de muncă, fie o părăsesc în număr mai mic decât în alte economii dezvoltate.

Măsurile luate înainte cu peste un deceniu înainte de pandemie, şi continuate de preşe­dintele Emmanuel Macron, au jucat de asemenea un rol. Măsuri ca o reducere cu 10 miliarde de euro a taxelor de business şi costurile mai mici legate de demiteri au încurajat companiile să facă angajări, spun economiştii.

Politici ale lui Macron având drept ţintă tinerii au avut la rândul lor un impact, inclusiv o schemă ce oferă stimulente financiare com­paniilor pentru angajarea de ucenici.

Economiştii au însă păreri împărţite cu privire la meritul lui Macron în revenirea pieţei muncii, iar temerile privind soliditatea acesteia persistă. Şomajul din Franţa este în continuare mai ridicat decât în UK sau Germania, iar companiile franceze raportează de asemenea dificultăţi în găsirea de forţă de muncă.

Vârsta de pensionare din Franţa, cu o medie de 60,8 de ani, explică de asemenea parţial de ce forţa de muncă din această ţară nu a scăzut la fel ca în alte ţări în momentul redeschiderii economiilor.

Mulţi dintre cei care au făcut parte din „Marea Demisioneală“ din SUA şi UK erau de vârstă mijlocie sau mai în vârstă de atât şi pur şi simplu au decis să se pensioneze mai devreme decât intenţionaseră.

Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Franţa, în Marea Britanie sunt acum cu aproape un milion de oameni mai puţin în forţa de muncă decât ar fi fost dacă tendinţele pre-pandemice ar fi continuat. Oferta de forţă de muncă pur şi simplu nu poate ţine pasul cu cererea, inactivitatea din UK având din ce în ce mai mult legătură cu sănătatea precară şi pensionarea anticipată. 

Marea Demisioneală se resimte puternic şi în Germania, unde peste o treime din companii raportează o penurie de forţă de muncă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
franta,
pandemie,
companii,
angajati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.