Cum a ajuns un medicament gratuit să coste o avere: „Câţi oameni trebuie să mai moară?”

Autor: Andra Stroe Postat la 07 februarie 2019 663 afişări

Senatorul american Bernie Sanders, fost candidat la preşedinţia SUA în 2016, susţine că decizia unei companii de a pretinde 375.000 de dolari pe an pentru un medicament care a fost anterior oferit gratuit celor cu o tulburare autoimună rară este „o exploatare imorală a pacienţilor care au nevoie de acest medicament".

Cum a ajuns un medicament gratuit să coste o avere: „Câţi oameni trebuie să mai moară?”

Într-o scrisoare adresată directorului executiv al companiei Catalyst Pharmaceuticals, Patrick J. McEneny, din data de 4 februarie 2019, Sanders s-a declarat „profund îngrijorat de faptul că acţiunile companiei Catalyst vor cauza pacienţilor săi suferinţă sau moartea" şi crede că e vorba de „lăcomie corporatistă”. „Câţi oameni trebuie să mai moară?”, se întreabă Sanders, citat de USA Today.

Medicamentul respectiv se numeşte Firdapse, şi a fost aprobat de Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente în noiembrie a anului trecut pentru tratamentul sindromului myasthenic Lambert-Eaton sau a LEMS la adulţi.

FDA descrie LEMS ca fiind o tulburare rară autoimună care afectează legătura dintre nervi şi muşchi şi cauzează slăbiciune şi alte simptome la pacienţii afectaţi.

Sanders susţine că ingredientul activ din Firdapse, 3,4-diaminopiridina, a fost utilizat pentru a trata LEMS de aproape 30 de ani şi că „eficacitatea clinică a fost stabilită de-a lungul deceniilor în Europa şi Statele Unite". Preţul medicamentului variază de la 1.600 dolari la 6.000 dolari pe an. Până în prezent, pacienţii au putut accesa gratuit o versiune neaprobată a acestui medicament prin intermediul unui program al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente. 

Niciun reprezentant al companiei nu a dat un răspuns scrisorii senatorului, pe motiv că nicio persoană avizată nu este disponibilă momentan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicamente,
costuri,
pacienti

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.