Cum a ajuns sistemul bancar olandez, unul dintre cele mai vechi din lume, să supravieţuiască doar cu ajutorul statului

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru Postat la 04 februarie 2013 15 afişări

Prin naţionalizarea băncii SNS Reaal săptă­mâna trecută statul olandez a ajuns să controleze două dintre cele mai mari bănci din ţară. ING, cel mai mare creditor, supra­vieţuieşte cu un bailout de zece miliarde de euro primit în 2008 şi este încă dator gu­vernului pentru aceşti bani. Din top patru, doar Rabobank a rămas fără „pată“.

Cum a ajuns sistemul bancar olandez, unul dintre cele mai vechi din lume, să supravieţuiască doar cu ajutorul statului

Prin naţionalizarea băncii SNS Reaal săptă­mâna trecută statul olandez a ajuns să controleze două dintre cele mai mari bănci din ţară. ING, cel mai mare creditor, supra­vieţuieşte cu un bailout de zece miliarde de euro primit în 2008 şi este încă dator gu­vernului pentru aceşti bani. Din top patru, doar Rabobank a rămas fără „pată“. Naţionalizarea SNS Reaal contra unui bailout de 2,2 miliarde de euro reprezintă un semnal puternic că sistemul bancar european încă se confruntă cu efectele crizei financiare şi că acesta trebuie să găsească o soluţie prin care să lase instituţiile de credit să intre în faliment fără ca datoriile guvernelor să crească, scrie CNN. În Olanda sistemul bancar a supravieţuit celor cinci ani de la începutul crizei financiare datorită ajutorului venit din partea statului, care pe lângă SNS Reaal mai controlează ABN Amro. „Este îngrijorător. Aproape întreg sistemul bancar din Olanda depinde acum de ajutorul guvernului“, a spus Arnoud Boot, pro­fesor de finanţe la Universitatea din Amster­dam, citat de publicaţia The Wall Street Journal.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sistem bancar,
Olanda,
naţionalizare,
ING
/actualitate/cum-a-ajuns-sistemul-bancar-olandez-unul-dintre-cele-mai-vechi-din-lume-sa-supravietuiasca-doar-cu-ajutorul-statului-10541712
10541712
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.