CSM sesizează MJ să reglementeze o procedură administrative pentru restituirea taxelor de poluare

Postat la 28 iunie 2013 42 afişări

CSM propune reglementarea unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede că cei care au achitat taxa pot cere restituirea ei de la organul fiscal, sesizarea de modificare a legislaţiei fiind trimisă Ministerului Justiţiei.

CSM sesizează MJ să reglementeze o procedură administrative pentru restituirea taxelor de poluare

 Punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios referitor la posibilitatea reglementării unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor privind emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost discutat în şedinţa de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Direcţia Legislaţie a arătat, în punctul de vedere analizat în Plenul CSM, că instanţele de contencios administrativ sunt confruntate cu un număr mare de cauze privind cererile de restituire a taxelor de poluare, care grevează semnificativ activitatea acestora, de aceea ar trebui reglementată o procedură administrativă.

"Menţinerea situaţiei actuale, în care restituirea taxei poate fi obţinută numai pe cale judiciară, nu este o soluţie viabilă pentru că, pe lângă valoarea propriu-zisă a taxei, implică şi cheltuieli suplimentare pentru stat: costurile pentru desfăşurarea proceselor, la care se adaugă eventualele cheltuieli de judecată la plata cărora statul poate fi obligat către reclamanţii cărora le sunt admise acţiunile. Pe aceste premise, apreciem că o soluţie mai economică pentru stat ar fi cea de restituire pe cale administrativă a taxelor care vizează emisiile poluante provenite de la autovehicule, care ar elimina celelalte costuri pe care le presupune exercitarea acţiunilor în justiţie şi, în plus, ar contribui la degrevarea instanţelor de contencios administrativ de un număr mare de cauze", se arată în punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/csm-sesizeaza-mj-sa-reglementeze-o-procedura-administrative-pentru-restituirea-taxelor-de-poluare-11041296
11041296
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.