Criza forţei de muncă din Europa Centrală se adânceşte: În criză de muncitori, fimele poloneze au ajuns să angajeze deţinuţi

Postat la 04 iulie 2019 195 afişări

Automatizarea este o soluţie în condiţiile scăderii şomajului la nivelul Europei Centrale, scrie James Shotter, editorialist la Financial Times.

Criza forţei de muncă din Europa Centrală se adânceşte: În criză de muncitori, fimele poloneze au ajuns să angajeze deţinuţi

Asemeni multor companii din Eu­ropa centrală, Amica nu găseşte forţă de muncă. Prin urmare, producătorul polonez de aparatură electrocasnică a luat o decizie neobişnuită: a încheiat un acord cu o închisoare locală pentru angajarea a 100-200 de deţinuţi.

Acordul este un semn al presiunilor resimţite de companiile central-euro­pe­ne în condiţiile în care o creştere pu­ter­nică a comenzilor şi impactul valului de emigraţie din anii 2000 împing şo­majul la minime record, iar criza forţei de muncă se face simţită.

Şomajul se situează acum sub 4% în Cehia, Ungaria şi Polonia şi la numai 5,7% în Slovacia. Între timp, un număr în creştere de poziţii rămân vacante. Pentru multe companii din aceste ţări, momentul în care criza forţei de muncă le limitează producţia a sosit deja.

Penuria de muncitori a determinat deja o creştere a salariilor, o veste bună pentru muncitorii din regiune. În sec­toa­rele cu marje reduse, însă, această creş­tere a început să erodeze pro­fitabilitatea.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
forta de munca,
polonia,
centrala

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.