Criza din Cipru este o reflexie a modelului nesustenabil de creştere economică preferat până acum de Europa

Autor: Ioana Nita Postat la 25 martie 2013 11 afişări

Cipru este o dovadă că modelul economic de până acum al uniunii monetare, bazat pe creştere finanţată pe datorie, nu este sustenabil.

Criza din Cipru este o reflexie a modelului nesustenabil de creştere economică preferat până acum de Europa

Cipru este o dovadă că modelul economic de până acum al uniunii monetare, bazat pe creştere finanţată pe datorie, nu este sustenabil. Grecia, Spania, Portugalia şi Irlanda, cele patru economii din zona euro care au avut până în prezent nevoie de ajutor financiar internaţional, au datorii care depăşesc 100% din PIB, iar în Cipru, al cincilea stat din zona euro care riscă să intre în faliment fără un bailout internaţional, datoria statului a ajuns în al doilea trimestru al anului trecut să echivaleze cu 84% din PIB. Media datoriilor publice din zona euro se ridică la peste 90% din PIB-ul agregat al uniunii monetare. În încercarea de a combate dezechilibrele macroeco­nomice, liderii europeni au implementat măsuri de austeritate, în unele cazuri duse la extrem, care nu au făcut decât să ducă rata şomajului la niveluri alarmante şi să adâncească economia Europei în recesiune. Anul trecut, economia Uniunii Europene s-a contractat cu 0,3%, potrivit datelor Eurostat.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cipru,
europa,
crestere economica
/actualitate/criza-din-cipru-este-o-reflexie-a-modelului-nesustenabil-de-crestere-economica-preferat-pana-acum-de-europa-10689294
10689294
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.