Cristian Hostiuc, ZF: "Lume, lume, am Petrom de vanzare. Ieftin si bun"

Postat la 18 iulie 2011 12 afişări

Asteptand metroul ma uit si pe ecranele unde ruleaza reclame, informatii istorice, stiri din sport, entertainment etc. Printre ce au mai facut Gigi, Borcea, Steaua, Dinamo, Bianca Dragusanu, Bote, cine a fost Rembrandt, cine s-a mai nascut astazi acum 100 de ani, aflu de cateva zile ca are loc cea mai mare mare oferta publica de vanzare de actiuni catre public din istoria Bursei si a Romaniei. Statul, Basescu, guvernul Boc, Ministerul Economiei vinde 9,8% din cea mai mare companie romaneasca, Petrom, care anul trecut, in plina recesiune, cand toata economia isi numara datoriile si restantele la banca, obtinuse 520 de milioane de euro profit.

O reclama la oferta Petrom, un anunt de informare, cum vreti, care ruleaza, mai putin de 1 minut, si dupa aceea vin stirile din showbiz.

De o saptamana se vand/subscriu actiuni la Petrom. Intr-un anonimat total. Cu exceptia celor care sunt pe Bursa, 3.000-4.000 de investitori activi, a celor 1.000 de brokeri, a BVB, a CNVM, a celor 5 membri din comisia de privatizare, a premierului Boc, a ziaristilor care scriu despre acest subiect (o colega imi spunea ca daca nu ar fi lucrat la ZF sa auda cum vorbim in redactie despre acest subiect, sigur nu ar fi stiut), a catorva investitori de pe la Londra si Varsovia, in rest este o liniste totala.

Cea mai mare oferta de vanzare de actiuni catre public din istoria Romaniei, la cea mai mare companie si cea mai profitabila, o operatiune care ar trebui sa tina capul de afis al acestor zile, sa se vorbeasca despre ea la supermarket, la piata, la coltul strazii, sa curga intrebari la Basescu, Boc, la Guvern, la Bursa, la ziare, la brokeri se desfasoara intr-o liniste deplina. Ca si cum nu ar exista. Bine, mai este si varianta OTV, unde afli ca Boc, Basescu, Udrea, cei aflati la putere, vand pe nimic Petromul si daca Dan Diaconescu ajunge la putere toti cei responsabili de vanzare vor plati cu puscaria.

De vreun an premierul Boc si presedintele Basescu predica vanzarea pe Bursa a actiunilor statului la cateva companii mari - Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Ca sa se dezvolte piata de capital si sa atraga investitori, de toate natiile, si romani si straini, cu mii de euro sau cu zeci de milioane de euro. Probabil ca liderii nostri politici au citit ceva despre faptul ca asa a facut Polonia si a avut crestere economica, iar toata Europa o da ca exemplu pozitiv. Nu ca pe Romania, unde Guvernul se chinuie de trei ani sa scoata economia din recesiune, iar toti strainii asteapta intai rezultatele macroeconomice si rapoartele analistilor inainte sa reinceapa investitiile.

Iar acum, cand Guvernul a dat drumul la cea mai mare oferta publica de vanzare de actiuni, nu de acum , ci din toata istoria Romaniei, nici premierul, nici presedintele, ca sa nu mai vorbim de ministrul finantelor sau al industriilor, nu ies in fata sa o promoveze. Nimic. Iar in joc sunt intre 500 si 600 de milioane de euro. Daca ar fi o companie de mana a treia as mai zice. Dar Petrom, cu profit de jumatate de miliard de euro si un monopol real al pretului benzinei? Nu stiu cati isi mai amintesc, dar Guvernul Nastase a vandut poporului o himera, Dracula Park, si a strans cateva milioane de euro. A batut din toba, a dat din gura, a spus o poveste, a atras atentia.

Acum cand Boc are sansa sa vanda ceva real, palpabil, nu hartii ca Nastase, nu se aude niciun cuvant.Iar consortiul de vanzare a actiunilor - ruso, romano, elen - in afara sa spuna peste tot ca statul, adica guvernul Boc, trebuie sa vanda la discount daca vrea sa aiba succes, prin altceva nu s-a remarcat. Pentru seful bancii de investitii rusesti Renaissance, neozeelandezul Steven Jennings, care trebuie sa vanda Petrom, unul din lucrurile importante este ca vanzarea Petrom sa ajunga pe prima pagina din Financial Times. Pai el o sa spuna ca succesul Petrom i se datoreaza lui, va iesi cu poza, iar cei care conduc Romania si cei care vand vor fi citati cu cate o propozitie.

Pentru Boc si Basescu ce este important? Sa vanda actiunile Petrom in anonimat, sa nu stie nimeni de acest lucru? Sa vanda unor fonduri de investitii pentru ca pachetele sa fie blocate in sertar cu anii, iar pe piata sa se tranzactioneze firimiturile? Pai asa e si acum. Cu ce vine nou oferta? Cu ce este diferit Nastase fata de Boc? Macar atunci am vandut Petromul pentru integrarea europeana. Dar acum, daca nu-ti atragi cetatenii in aceasta oferta pentru ce o faci ?

Cititi mai multe opinii scrise de Cristian Hosiuc pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Petrom,
vanzare,
actiuni,
bursa
/actualitate/cristian-hostiuc-zf-lume-lume-am-petrom-de-vanzare-ieftin-si-bun-8503447
8503447
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.