Creditele prin "Prima casa" in noua varianta vor fi disponibile dupa Paste. Vezi noutatile introduse de Guvern

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 aprilie 2011 17 afişări

Programul "Prima casa" se modifica: statul va imparti pe jumatate cu bancherii riscul, reducand la 50% garantia oferita pentru creditele deja date, pentru ca astfel sa poata acoperi tot cu 50% viitoarele credite oferite in virtutea urmatoarei faze a programului. Guvernul estimeaza ca aproximativ 40.000 de familii vor putea astfel sa-si cumpere locuinte.

Guvernul a lasat insa neschimbat plafonul de garantie de 60.000, 70.000 sau 75.000 de euro (pentru achizitia de locuinte vechi, respectiv de locuinte noi si constructia de case de la zero), ca si avansul de numai 5% care fusesera valabile in prima faza a programului, cand statul acoperea integral cu garantii creditele.

Din perspectiva bancherilor, initiativa Guvernului de a imparti riscul a atras initial estimari ca dobanzile vor creste, insa conditia pusa de premierul Emil Boc a fost ca dobanzile sa nu creasca deloc pentru creditele deja angajate. "Nu se modifica nivelul dobanzilor prevazut in vechea ordonanta de urgenta. Aceasta este conditia pe care am pus-o, pentru ca dorim sa mentinem la aceleasi costuri. Cei care au astazi un program in derulare nu vor plati nici un leu in plus, ratele vor ramane la fel", a declarat premierul.

Din perspectiva clientilor, marile noutati sunt ca vor putea beneficia acum de "Prima casa" si proprietarii de locuinte cu suprafete utile mai mici de 50 mp (cu conditia, totusi, ca ele sa nu fi fost cumparate prin "Prima casa") si, de asemenea, si cei care au trecut de 35 de ani.

Bancile au la dispozitie trei luni de zile pentru a participa la noua faza a programului. "In conditiile in care băncile cad de acord, pot sa-si realizeze un transfer de portofoliu de garantii, daca vor considera necesar", a afirmat Emil Boc, care a precizat ca "neoficial sunt cel putin doua sau trei banci care si-au anuntat intentia de a participa", dar ca optiunile definitive se vor sti dupa 4 aprilie, cand OUG pentru "Prima casa" in varainta noua va fi publicata in Monitorul Oficial.

La nivel tehnic, Fondul National de Garantare pentru IMM, care administreaza garantiile oferite de stat, urmeaza sa incheie un protocol aditional cu fiecare banca, in temeiul noilor reglementari de impartire a riscului garantiei intre stat si banca, iar in termen de 15 zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial vor fi gata normele metodologice. "Cred ca dupa sarbatorile de Paste oamenii pot merge la banci sa discute despre programul 'Prima casa' in forma modificata", a estimat premierul Boc.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/creditele-prin-prima-casa-in-noua-varianta-vor-fi-disponibile-dupa-paste-vezi-noutatile-introduse-de-guvern-8122504
8122504
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.