Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 2,59% în trimestrul IV din 2014

Autor: Liviu Iancu Postat la 06 martie 2015 23 afişări

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o rată de creştere de 2,59% faţă de trimestrul precedent şi de 7,87% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, a anunţat vineri INS.

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (2,59%, respectiv 7,90%).

Comparativ cu trimestrul III din 2014, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (7,77%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (5,75%) şi industria prelucrătoare (5,64%).

Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în învăţământ (-9,65%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,49%).

Creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă şi a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 2,59%. Creşterea înregistrată de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - a fost tot de 2,59%.

În trimestrul IV 2014 comparativ cu perioada similară din 2013, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în alte activităţi de servicii (21,69%), industria extractivă (17,15%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (17,01%) şi hoteluri şi restaurante (16,38%). Scădere s-a înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (-6,43%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,86%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,90%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (7,89%, respectiv 7,92%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FORŢA DE MUNCĂ,
COSTURI,
/actualitate/costul-orar-al-fortei-de-munca-a-crescut-cu-2-59-in-trimestrul-iv-din-2014-13940934
13940934
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.