Coreea de Nord critică ONU pentru poziţia privind denuclearizarea Nordului

Autor: Petru Mazilu Postat la 14 august 2022 26 afişări

Coreea de Nord critică ONU pentru poziţia privind denuclearizarea Nordului

Ministerul de Externe din Coreea de Nord a criticat duminică comentariul recent al secretarului general al ONU privind sprijinul său pentru denuclearizarea completă a Nordului, calificând remarcile ca fiind lipsite de imparţialitate şi corectitudine, potrivit Reuters.

Agenţia de ştiri de stat nord-coreeană KCNA a publicat o declaraţie a ministerului de externe după ce vineri, la întâlnirea cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, şeful ONU, Antonio Guterres, a declarat că susţine pe deplin eforturile de denuclearizare completă a Coreei de Nord.

„Nu pot decât să îmi exprim regretul profund faţă de comentariile secretarului general al ONU, care sunt lipsite în mod grosolan de imparţialitate şi corectitudine şi contravin obligaţiilor sale de serviciu, specificate în Carta ONU, în ceea ce priveşte problema peninsulei coreene", a declarat Kim Son Gyong, un înalt reprezentant al ministerului.

Kim a adăugat că secretarul general al ONU nu ar trebui să ceară sau să accepte ordine de la guvernul unei anumite ţări, ci să se abţină de la orice act care ar putea afecta poziţia sa de oficial internaţional care răspunde doar în faţa ONU.

Kim a mai spus că „denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă" (CVID) a Nordului este „o încălcare a suveranităţii RPDC", referindu-se la Coreea de Nord prin iniţialele numelui său oficial, Republica Populară Democrată Coreeană.

„Aceasta cere dezarmarea unilaterală, iar secretarul general Guterres ştie probabil foarte bine că RPDC a respins-o total, fără nicio toleranţă", a declarat Kim, adăugând că Guterres ar trebui să fie atent atunci când rosteşte „cuvinte periculoase" în contextul situaţiei tensionate din peninsula coreeană.

Coreea de Nord a testat un număr record de rachete în acest an, iar oficialii de la Seul şi Washington spun că se pare că se pregăteşte să testeze o armă nucleară pentru prima dată din 2017, în contextul în care negocierile de denuclearizare sunt în impas.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
onu,
coreea de nord,
denuclearizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.