Contzilla.ro: Reglementarea serviciilor de finanţare participativă în România -regulamentul UE şi măsurile naţionale suplimentare

Postat la 17 august 2021 20 afişări

Contzilla.ro: Reglementarea serviciilor de finanţare participativă în România -regulamentul UE  şi măsurile naţionale suplimentare

La nivelul UE, serviciile de finanţare participativă sunt reglementate de Regulamentul (UE) 2020/1503 al Parlamentului European  şi al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanţare participativă pentru afaceri.

Finanţarea participativă este o activitate prin care un furnizor de servicii de finanţare participativă, fără a-şi asuma el însuşi riscuri, administrează o platformă digitală, deschisă publicului, pentru a pune în legătură sau pentru a facilita punerea în legătură a potenţialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanţare. O astfel de finanţare ar putea consta în împrumuturi, achiziţionarea de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanţării participative.

Regulamentele Uniunii Europene sunt de directă  şi imediată aplicare, iar regulamentul menţionat se va aplica direct în toate statele membre începând cu data de 10 noiembrie 2021.

Totuşi, la nivel naţional, Ministerul de Finanţe a elaborat un proiect legislativ prin care intenţionează stabilirea unor măsuri suplimentare care includ desemnarea autorităţii competente, regimul sancţionatoriu, stabilirea anumitor termene de depunere a documentelor în vederea autorizării, condiţiile de retragere a autorizaţiei, cerinţe privind comunicările publicitare, precum  şi cu privire la limba în care fişa cu informaţii esenţiale privind investiţia poate fi pusă la dispoziţia potenţialilor investitori.

Prin proiectul legislativ, se desemnează A.S.F. în calitate de autoritate competentă în România pentru îndeplinirea funcţiilor şi sarcinilor prevăzute de Regulamentul (UE) 2020/1503. În vederea prestării de servicii de finanţare participativă este necesară obţinerea unei autorizaţii din partea A.S.F. în calitate de furnizor de servicii de finanţare participativă.

Furnizorul de servicii de finanţare participativă, persoană juridică română este constituit sub forma unei societăţi pe acţiuni sau societăţi cu răspundere limitată, în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 şi poate fi autorizat de A.S.F. în situaţia în care îndeplineşte cumulativ condiţiile prevăzute la art.12 din Regulamentul (UE) 2020/1503, cu  respectarea prevederilor standardelor tehnice emise de Comisia Europeană în ceea ce priveşte cerinţele de autorizare  şi formatul cererilor.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.