Controverse privind metodele lui Sarkozy

Postat la 30 martie 2006 1 afişăre

Ca ministru al finantelor, Nicolas Sarkozy a facut cateva gesturi curajoase, aplaudate de francezi - multi cred chiar ca e singurul politician capabil sa reformeze Franta.

Ca ministru al finantelor, Nicolas Sarkozy a facut cateva gesturi curajoase, aplaudate de francezi - multi cred chiar ca e singurul politician capabil sa reformeze Franta. Dar masurile lui Sarkozy au fost criticate de Germania si chiar UE, care l-au acuzat pe ministrul francez de interventionism si protectionism.

  • CAZUL ALSTOM

CERERE UE: Comisia Europeana a cerut in primavara grupului francez Alstom, care inregistra pierderi de peste un miliard de euro, sa se alieze cu grupuri similare pentru a-si asigura supravietuirea. 

COLAC DE SALVARE: La interventia lui Nicolas Sarkozy, UE a acceptat ca statul si bancile franceze sa se implice intr-o recapitalizare in valoare de aproape 2,5 miliarde de euro a grupului francez Alstom, cu conditia sa initieze parteneriate comerciale in urmatorii patru ani.

CONFLICT: Decizia a tensionat relatiile franco-germane, intervenind chiar in momentul in care grupul german Siemens parea gata sa preia controlul activitatilor energetice ale Alstom.

  • CAZUL SANOFI

INTERVENTIE: Nicolas Sarkozy a facut anul acesta presiuni pentru o fuziune intre gigantul farmaceutic franco-german Aventis si competitorul sau francez Sanofi-Synthelabo, ambele companii private.

CONSECINTE: Decizia Aventis de a accepta, in cele din urma, proiectul de fuziune cu Sanofi pune capat planurilor grupului elvetian Novartis, care si-a exprimat intentia de a inainta o contraoferta, in pofida opozitiei manifestate de guvernul francez.

MESAJ: Analistii spun ca formarea fortata a unui gigant farmaceutic in Franta este o victorie personala a ministrului francez de finante, dar ca astfel de imixtiuni s-ar putea dovedi daunatoare investitiilor pe termen lung.

  • CAZUL RETAILERILOR

PROMISIUNE: Cand a preluat functia de ministru de finante, in aprilie, Nicolas Sarkozy a promis ca va da un branci incremenitei economii franceze, iar stimularea cheltuielilor de consum era un bun inceput.

PRESIUNI: In loc sa actioneze pe cai clasice, Nicolas Sarkozy a convocat cele mai importante retele de retail si le-a cerut sa reduca preturile, cu 2-3%, la sute de produse de larg consum. Intrebat de TIME cum a reusit, Sarkozy a spus ca a amenintiat retailerii ca va da publicitatii numele tuturor celor care refuza sa scada preturile.

REZULTATE: Cresterea consumului a contribuit la o crestere economica estimata la 2% pentru 2004, comparativ cu 0,5% in 2003.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/controverse-privind-metodele-lui-sarkozy-978085
978085
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.