Conditiile Comisiei Europene pentru acordarea urmatoarei transe de imprumut Romaniei

Postat la 01 noiembrie 2010 8 afişări

Adoptarea bugetului pe 2011 si promulgarea legii salarizarii unice si a legii pensiilor sunt conditiile Comisiei Europene pentru plata celei de a patra transe a programului UE de asistenta a balantei de plati (1,2 miliarde de euro).

Misiunea CE la Bucuresti precizeaza, de asemenea, ca autoritatile au convenit sa lucreze impreuna cu Parlamentul pentru a garanta ca Ordonanta 50 privind creditele amelioreaza transparenta si protejeaza drepturile consumatorilor, dar in acelasi timp protejeaza stabilitatea sistemului financiar, si este in deplina concordanta cu Directiva 48 a CE, pe care o adapteaza in legislatia romaneasca. "De asemenea, autoritatile vor asigura ca Banca Nationala ramane singura agentie autorizata sa reglementeze activitatea de creditare a bancilor."

Istvan Szekely, seful misiunii CE la Bucuresti, a estimat ca urmatoarea transa de imprumut ar putea fi acordata la sfarsitul lui februarie - inceputul lui martie.

Guvernul ar trebui sa prezinte in curand propunerea de buget pentru 2011 cu o tinta de deficit de 4,4%. "Misiunea CE saluta angajamentul continuu al autoritatilor de a reduce deficitul bugetar si de a continua reforme structurale ambitioase. Promulgarea legii salarizarii unice si implementarea reformelor in sistemul de sanatate vor fi pasi cruciali in aceasta privinta", apreciaza misiunea CE.

In sectorul financiar, imbunatatirea regimului de finantare si a structurii de guvernanta a fondului de garantare a depozitelor a fost un important pas inainte, adauga misiunea CE. Cu toate acestea, "s-au realizat progrese limitate in ceea ce priveste reducerea arieratelor in intreprinderile de stat care realizeaza pierderi si sunt necesare mai multe eforturi pentru a creste rata de absorbtie a fondurilor europene prin prioritizarea proiectelor de investitii".

CE estimeaza ca activitatea economica ar trebui sa se amelioreze catre sfarsitul anului, cu o scadere PIB in jur de 2% si o crestere in jur de 1,5% la anul. Dupa o crestere brusca din cauza majorarii TVA si a preturilor mai mari la alimente, inflatia ar trebui sa scada spre 3% in cursul lui 2011.

Precedenta transa de imprumut pentru Romania a fost acordata la 22 septembrie si a fost in valoare de 1,15 miliarde de euro - a treia transa dintr-un imprumut total de 5 miliarde de euro, care expira in mai 2011.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/conditiile-comisiei-europene-pentru-acordarea-urmatoarei-transe-de-imprumut-romaniei-7661536
7661536
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.