Companiile anticipează creşteri salariale de 5% pentru 2021 şi 2022, cel mai mare avans fiind aşteptat în retail şi industria producătoare auto, şi se orientează către asigurări de sănătate şi de viaţă ca beneficii acordate angajaţilor

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 septembrie 2021 17 afişări

Companiile anticipează creşteri salariale de 5% pentru 2021 şi 2022, cel mai mare avans fiind aşteptat în retail şi industria producătoare auto, şi se orientează către asigurări de sănătate şi de viaţă ca beneficii acordate angajaţilor

Companiile anticipează creşteri salariale de 5% pentru 2021 şi 2022, cel mai mare avans fiind aşteptat în retail şi industria producătoare auto, şi se orientează către asigurări de sănătate şi de viaţă ca beneficii acordate angajaţilor, în contextul pandemiei, interesul pentru tichete de masă sau cursuri de specializare fiind în scădere, arată un studiu realizat de  Mercer Marsh Benefits.

În ultimii 3 ani, cursurile de specializare (trainingurile), tichetele de masă şi maşina de serviciu au pierdut din interes, fiind înlocuite tot mai mult cu asigurări de viaţă şi sănătate, care au crescut ca pondere în numărul companiilor care le acordă.

”În contextul pandemiei, companiile şi-au ajustat politicile de beneficii adaptându-le nevoilor angajaţilor şi contextului. Asigurările de sănătate şi cele de viaţă, alături de bonusul la recrutare au fost singurele beneficii care au consemnat creşteri în ultimul an. La polul opus consemnăm scăderi în zona tichetelor de masă, cursurilor de specializare precum şi a maşinii de serviciu acordată ca beneficiu”, spune Alina Popescu, Talent Information Solution Leader, SEE Europe, Mercer Marsh Benefits.

În ceea ce priveşte salariile, companiile se aşteaptă la creşteri medii de 5% în 2021 şi 2022, cel mai mare avans fiind în retail şi industria producătoare auto (+6%). Creşterile salariale pot fi accelerate de către angajaţi prin migrarea de la companie la companie, pe aceeaşi poziţie.

Potrivit datelor, topul industriilor care îşi plătesc angajaţii cel mai bine, comparativ cu salariul mediu din România, sunt  farma (+30 faţă de salariul mediu), IT (+17%), producţie& agricultură (+13%).

Din perspectiva comparaţiei în funcţie de tipul departamentului cu salariul mediu, angajaţii din IT sunt cel mai bine plătiţi (+28%) faţă de medie

Angajaţii din zona analizei de date sunt cel mai bine plătiţi (+45% faţă de salariul mediu din România – cu 10% mai mult decât angajaţii din zona de programare IT). Angajaţii care se ocupă de management de proiect beneficiază de salarii cu 22% mai mari decât media naţională, în timp ce a treia poziţie în topul salariilor în funcţie de departamente o ocupă angajaţii din zona Corporate Affairs şi Finance (7% peste salariul mediu).

În ceea ce priveşte primele şi bonusurile, 69% dintre companii acordă prime/bonusuri de Crăciun în timp ce 60% acordă beneficii cu ocazia Paştelui. O treime dintre organizaţii acordă beneficii pentru transport, valoarea anuală medie/angajat fiind de 1.637 lei. Valoarea anuala medie a primei de Crăciun este de 530 de lei, în timp ce valoarea celei acordate de Paşte este 386 lei.

Şi din perspectiva numărului de zile de concediu companiile au politici diferite. Industriile care acordă un număr peste medie a zilelor de concediu de odihnă sunt: automotive, IT, Farma (25 zile/an), productie, bunuri de consum, agricultura (24 zile/an).

Din perspectiva analizei pe tipuri de joburi, Total Remuneration Survey – 2021, răspunsurile celor 410 de companii care au furnizat informaţii pentru studiul din România conduc la următoarele ierarhii:

 • Poziţii de bază:
  • Operator transport: 62.000 lei/an (venit brut)
  • Contact Center: 74.500 lei/an (venit brut)
  • Electrician/mentenanţă: 79.000 lei/an (venit brut)
 • Poziţii în zona de specialişti:
  • Specialist în Marketing Digital (experienţă 1-3 ani): 115.712 lei/an (venit brut)
  • Specialist în Productie & Imbunatatire procese (experienţă 5-7 ani): 145.608 lei/an (venit brut)
  • Business Intelligence: 222.919 lei/an (venit brut)
  • Agile Coach Specialist: 305.167 lei/an (venit brut)
 • Poziţii în zona middle management:
  • Manager – Centru de distribuţie: 185.169 lei/an (venit brut)
  • Manager  - HR Business Partner: 215.532 lei/an (venit brut)
  • Manager - Finance Business Partner: 248.845 lei/an (venit brut)
  • Manager  - Quality Assurance Engineering: 289.530 lei/an (venit brut).

Concluziile studiului din acest an sunt fundamentate pe analiza informaţiilor a 410 companii din România care au, cumulat, circa 150.000 de angajaţi cu venit mediu pe organizatie de 157 milioane lei/an. Studiul analizează aproape 1.700 tipuri de joburi din perspectiva remuneraţiei şi a tipurilor de beneficii pe care companiile le acordă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acordare,
angajati,
companii,
beneficii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.