Colonizarea poloneza

Postat la 13 februarie 2006 20 afişări

Spaima ca nemtii vor navali in Polonia dupa extinderea UE si vor cumpara proprietati aici e doar una dintre gogosile integrarii. Se cumpara case, e adevarat, dar in sens invers decat se prognoza: cumparatorii sunt polonezi - iar casele sunt est-germane, scrie Deutsche Welle.

Spaima ca nemtii vor navali in Polonia dupa extinderea UE si vor cumpara proprietati aici e doar una dintre gogosile integrarii.

Se cumpara case, e adevarat, dar in sens invers decat se prognoza: cumparatorii sunt polonezi - iar casele sunt est-germane, scrie Deutsche Welle. Orasul polonez Szczecin, situat la granita cu Germania si, in acelasi timp, "poarta" spre Scandinavia, si-a jucat inteligent cartea si inainte de integrarea Poloniei in UE, si dupa. Mai intai, polonezii din Szczecin, un oras cu 400.000 de locuitori, au invatat sa profite de degringolada din fosta Germanie de Est si au facut averi frumusele vanzand felurite produse est-germanilor disperati, care treceau frecvent granita in cautare de preturi mai mici. Tocmai unii dintre acesti antreprenori polonezi au invatat in ultimul an sa treaca granita in Germania, in cautare de proprietati mai ieftine.

"Inainte ca Polonia sa intre in Uniunea Europeana,  cea mai mare spaima nationala era ca nemtii ne vor invada si vor cumpara terenuri la jumatate de pret fata de cele din tara lor", spune Iwona Lejman, o jurnalista poloneza. "Cu toate acestea, in zona Szczecin tendinta a fost exact inversa. Localitatile germane de langa granita sunt sarace... si s-a inregistrat si un exod al tinerilor est-germani, care au parasit zona in cautare de locuri de munca, lasand in urma casele goale". Tocmai acele case goale incep acum sa fie cumparate de oameni de afaceri polonezi. Tomasz Pawlik, de exemplu, proprietar al unui restaurant in Szczecin, si-a cumparat o casa in micul orasel german Wetzenau, chiar peste granita, si s-a stabilit acolo: parcurge in fiecare zi 25 de kilometri pana in Polonia, unde-si are afacerea. "Adevarul e ca oraselul Wetzenau e mai degraba o suburbie a Szczecin-ului", spune el.

Si in loc sa se planga de invazia poloneza, oficialitatile germane se bucura, pentru ca asta inseamna mai multi bani si o economie mai buna - iar polonezii vin sa umple golul lasat de est-germanii care si-au parasit orasele, migrand spre vest.

Pentru agentii imobiliari toate astea inseamna afaceri bune. In ultimele 12 luni, in Szczecin s-au infiintat zeci de agentii. Unul dintre noii agenti imobiliari, Magdalena Pyrz, spune ca are o lista de asteptare de circa 700 de cetateni polonezi care vor sa cumpere sau sa inchirieze proprietati in partea germana a granitei. "Am vandut noua case si am inchiriat 14 apartamente in ultimele cinci luni, si patru firme si-au demarat acolo afacerile. Interesul polonezilor pentru Germania este enorm. Iar preturile caselor sunt excelente", spune Pyrz. "Unele case, cele care necesita renovare, sunt de multe ori de 3-4 ori mai ieftine decat cele din Polonia, din jurul orasului Szczecin, in care exista un deficit de locuinte", spune ea. Ce-i incanta insa pe polonezi in Germania? Pyrz spune ca polonezilor le plac orasele curate ale nemtilor, felul in care acestia isi ingrijesc locuintele, excelenta infrastructura. Asa ca multi decid sa se mute in Germania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/colonizarea-poloneza-2510237
2510237
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.