Colliers: Piaţa investiţiilor imobiliare din România a scăzut în 2021 în linie cu evoluţia din regiune, dar perspectivele rămân favorabile. ”Există câteva tranzacţii mari în diferite stadii ale procesului de vânzare”

Autor: Roxana Rosu Postat la 31 august 2021 84 afişări

Colliers: Piaţa investiţiilor imobiliare din România a scăzut în 2021 în linie cu evoluţia din regiune, dar perspectivele rămân favorabile. ”Există câteva tranzacţii mari în diferite stadii ale procesului de vânzare”

Valoarea totală a investiţiilor imobiliare a ajuns la aproape 290 de milioane de euro în România în primele şase luni din 2021, în scădere cu circa 29% faţă de nivelul de 409 milioane de euro din prima jumătate a lui 2020, tranzacţiile în segmentul birourilor reprezentând aproximativ 66% din volum, arată un raport realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers.

„2021 ar putea părea oarecum lent din perspectiva volumelor în comparaţie cu unii dintre anii precedenţi, dar nu trebuie să judecăm o carte doar după copertă şi nici o anumită perioadă de timp doar din punctul de vedere al tranzacţiilor încheiate. În ceea ce priveşte interesul investitorilor şi mişcările favorabile pentru preţurile activelor prime, nu este deloc un an rău, dimpotrivă. Există, de asemenea, câteva tranzacţii mari în diferite stadii ale procesului de vânzare. Un amestec de jucători, cu experienţă în piaţă sau noi, arată interes şi ar trebui, de asemenea, să încheie câteva achiziţii semnificative înainte de sfârşitul anului. După ce în ultimii ani au rămas în umbră din cauza concurenţei acerbe, investitorii autohtoni încep să facă oferte, concentrându-se în special pe tranzacţiile din retail”, explică Anca Merdescu, Associate Director Investment Services la Colliers.

În opinia consultanţilor, volumul total al tranzacţiilor imobiliare comerciale va ajunge la 700-800 de milioane de euro până la sfârşitul anului

 Primele şase luni ale anului au fost marcate în special de tranzacţii de birouri, în zone renumite din Bucureşti, cu un mix de chiriaşi predominant internaţional.

Mai mult de jumătate din volumele investite s-au concentrat pe trei tranzacţii mari de birouri: vânzarea clădirilor de birouri Campus 6.2 şi 6.3 de Skanska către S IMMO pentru 97 de milioane de euro, finalizarea achiziţiei clădirii de birouri The Light One din Bucureşti de către Uniqa de la River Development, pentru 54 de milioane de euro, şi preluarea clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza din centrul Bucureştiului de către compania austriacă Immofinanz, într-o tranzacţie în valoare de 36 de milioane de euro. Alte două tranzacţii au avut loc în T3, respectiv vânzarea Hermes Business Campus, într-o tranzacţie de aproximativ 150 de milioane de euro, de dezvoltatorul belgian Atenor către Adventum Group şi partenerii săi, şi achiziţionarea Dacia One de către Dedeman de la Atenor.

Investiţiile în sectorul industrial au reprezentat 24% din volumul total înregistrat în primul semestru, cu tranzacţii semnificative în oraşele regionale (CTP şi Globalworth au fost cumpărători), în timp ce restul de 10% a fost direcţionat către sectorul de retail şi sectorul hotelier, marcând intrarea a doi noi investitori pe piaţa locală, precum şi o revenire a interesului pentru aceste pieţe.

Potrivit Colliers, sistemul bancar are acum suficientă lichiditate şi este dornic să ofere condiţii de finanţare mai flexibile şi mai atractive. Marjele au rămas neschimbate de-a lungul ultimilor câţiva ani - aproximativ 250-275 de puncte de bază pentru proprietăţile imobiliare de tip prime.

Consultanţii cred că o variantă alternativă de finanţare pentru dezvoltatori ar putea fi atragerea de capital de pe bursă, după modelul ofertei publice primare de acţiuni (IPO) a One United Properties.

La nivelul Europei Centrale şi de Est (CEE), volumul investiţiilor înregistrează scăderi anuale de circa 22%, valoarea totală a tranzacţiilor din prima jumătate a acestui an fiind de aproximativ 4,9 miliarde de euro. Polonia a rămas lider în regiune, volumele de investiţii reprezentând mai mult de jumătate din totalul investiţiilor înregistrate în cele mai mari 6 ţări din Europa de Est, urmată de Republica Cehă şi Ungaria, cu o pondere de 20%, respectiv 10%.

Sectorul birourilor a fost dominant în toată regiunea, în primul semestru din 2021, în ceea ce priveşte tranzacţiile, cu o pondere de 39% din volumul total al investiţiilor, urmat de spaţiile industriale şi logistice, care cresc în mod semnificativ, pe măsură ce investitorii se diversifică în acest sector rezistent la Covid-19 (25%), şi la distanţă de sectoarele de retail şi ospitalitate (20%).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tranzactii,
birouri,
investitii,
imobiliare,
sector

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.