Coface: Cursul mediu ar putea fi de 4,5-4,55 lei/euro în 2013

Autor: Anca Barbulescu Postat la 23 ianuarie 2013 16 afişări

Cursul euro va fi probabil de 4,5-4,55 lei/euro anul acesta, estimează Constantin Coman, country manager al Coface, pe fondul presiunii din faptul că România ar trebui să ramburese o parte din împrumuturile obţinute de la instituţiile financiare internaţionale în 2013.

"Investiţiile străine, scăderea temperată a expunerii băncilor străine pe piaţa locală, vârful de rambursare a împrumuturilor de la instituţiile financiare internaţionale în valoare totală de 9 miliarde de euro în 2013 şi 2014 vor pune presiune pe curs. Estimez un curs care va fluctua între 4,5 şi 4,55 lei pe un euro anul acesta", a declarat Coman.

Totodată, compania estimează o inflaţie de 5% în primul semestru din 2013 şi de 4,3% la finele anului.

În acest context, Coface estimează o creştere economică de cel mult 1% în acest an, proiecţie mai puţin optimistă decât cele ale Guvernului şi instituţiilor financiare internaţionale şi menţine la "B" ratingul României, printre cele mai reduse din Europa Centrală.

"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, în condiţiile în care se va observa o accelerare a intrărilor de fonduri europene şi o contribuţie mai puternică decât cea estimată a producţiei agricole, respectiv un avans de la un an la altul, de peste 20%. Totodată, plafonarea exporturilor şi a producţiei industriale cumulate cu o evoluţie timidăă a cererii interne completează imaginea unei economii care va avansa sub potenţial în următorii doi ani", a declarat Constantin Coman.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Coface,
curs,
euro
/actualitate/coface-cursul-mediu-ar-putea-fi-de-4-5-4-55-lei-euro-in-2013-10518035
10518035
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.