Codul portocaliu de caniculă, stins de alt cod portocaliu de ploi torenţiale

Autor: Laura Buciu Postat la 17 august 2021 71 afişări

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, mai multe atenţionări cod portocaliu de caniculă care va afecta patru judeţe. După codul portocaliu de caniculă intră în vigoare un alt cod portocaliu, de această dată de ploi torenţiale, cu vijelii şi grindină.

Codul portocaliu de caniculă, stins de alt cod portocaliu de ploi torenţiale

Marţi, valul de căldură va persista în sudul, centrul şi estul ţării, disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, sudul Transilvaniei şi extremitatea vestică a Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între 33 şi 37 de grade, fiind în vigoare coduri galbene de caniculă. În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. Disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar în aceste judeţe meteorologii au emis atenţionare cod portocaliu de caniculă.

De marţi, de la ora 10.00 până miercuri, la ora 10.00 va fi în vigoare o atenţionare cod galben de instabilitate atmosferică. Instabilitatea va fi accentuată şi se va manifesta prin intensificări ale vântului cu viteze de 50 - 60 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină. Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marţi (17 august) în regiunile vestice şi nord-vestice, unde vor fi mai ales intensificări ale vântului, iar în seara şi noaptea de marţi spre miercuri (17/18 august) îndeosebi în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei şi local în Oltenia. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 - 40 l/mp.

De la ora 14.00 intră în vigoare un cod portocaliu în Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei şi la munte, aici urmînd să fie perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 70 - 90 km/h, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 30 - 40 l/mp şi izolat 50 - 60 l/mp. Codul portocaliu este în vigoare până miercuri dimineaţă, la ora 5.00.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
caniculă,
cod portocaliu,
cod galben

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.