Codul galben de caniculă revine. Cum va fi vremea în toată ţara până la 11 iulie

Postat la 30 iunie 2012 42 afişări

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenţionare cu cod galben de caniculă, valabilă pentru jumătatea de vest a ţării.

În intervalul 30 iunie - 3 iulie, vremea călduroasă va persista în majoritatea zonelor. În Banat, Crişana, local în Oltenia, Maramureş şi vestul Transilvaniei, în cursul după-amiezelor va fi caniculă, cu temperaturi maxime de 35-37 de grade. Disconfortul termic se va accentua, iar în zonele menţionate indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80.

Prognoza pe regiuni până la 11 iulie

CRIŞANA

Temperatura va deveni caniculară în toată regiunea în jurul datei de 1 - 2 iulie, când media maximelor va atinge 35 de grade. Pe 3 iulie vremea va intra într-un proces de răcire, devenind normală termic spre data de 5 iunie, iar regimul temperaturii aerului se va caracteriza prin valori apropiate de normele climatologice până la sfârşitul primei decade a lunii iulie. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte după data de 2 iulie. Averse pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, vor fi posibile în jurul datei de 5-6 iulie.

TRANSILVANIA

Temperaturile medii vor fi în creştere treptată, caracterizând o vreme călduroasă în jurul datei de 2 iulie. În intervalul 3 - 5 iulie temperaturile vor marca o scădere uşoară de la o zi la alta, devenind apropiate de mediile multianuale ale perioadei şi se vor menţine relativ constante la valori normale până la sfârşitul perioadei de prognoză. Vor fi ploi de scurtă durată după data de 3 iulie. Însă probabilitatea pentru ploi mai abundente însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului va fi mai mare în intervalul 5-7 iulie.

MARAMUREŞ

Vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind călduroasă, chiar caniculară în orele amiezelor în primele zile ale lunii iulie. Între 2 şi 5 iulie va urma o răcire uşoară şi treptată, care va readuce valorile termice în jurul mediilor multianuale. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic se va menţine apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii iulie, atât în ceea ce priveşte valorile medii ale temperaturilor minime, cât şi pe cele ale maximelor diurne. Probabilitatea pentru precipitaţii semnificative va creşte după data de 3 iulie. Averse însemnate cantitativ şi însoţite de descărcări electrice vor fi de interes în toată regiunea în intervalul 4 - 8 iulie, după care vremea va intra într-un proces de ameliorare.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi treptat până spre 2 iulie, când va deveni călduroasă, iar mediile temperaturilor maxime vor atinge 32-33 de grade. În intervalul 3 - 5 iulie, regimul termic va marca o uşoară scădere, după care se va menţine relativ constant la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei, până la sfârşitul intervalului de prognoză. În intervalul 4 - 7 iulie, probabilitatea pentru averse pe arii mai extinse şi însoţite de descărcări electrice va creşte. Spre sfârşitul perioadei de prognoză, ploile, slabe cantitativ, se vor semnala pe arii tot mai restrânse.

DOBROGEA

Temperaturile medii vor marca o creştere treptată până la 2 iulie, după care se vor menţine la valori ridicate, ce vor caracteriza o vreme călduroasă, până la sfârşitul perioadei de prognoză. Mediile temperaturilor maxime vor atinge 30-31 de grde, iar temperaturile minime se vor situa, în medie, uşor peste 20 de grade în intervalul 2 - 11 iulie. Intervalul de prognoză va fi caracterizat de o probabilitate redusă de apariţie a precipitaţiilor. Ploile, de scurtă durată, vor fi slabe cantitativ şi se vor semnala pe arii restrânse, cel mai probabil după data de 5 - 6 iulie.

MUNTENIA

Regimul termic va marca o creştere treptată, vremea devenind călduroasă în intervalul 1-4 iulie, când mediile temperaturilor maxime vor atinge 33 de grade. Apoi, deşi temperaturile vor marca o uşoară scădere, dar vremea se va menţine caldă. Probabilitatea de averse, în general slabe cantitativ, dar pe arii mai extinse şi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului va creşte după data de 4 iulie.

OLTENIA

Vremea se va încălzi de la o zi la alta, devenind călduroasă, izolat chiar caniculară în jurul datei de 2 iulie, când mediile temperaturilor maxime vor atinge 34 de grade, după care va avea loc o scădere uşoară şi treptată a valorilor termice, în ultimele zile ale perioadei de prognoză regimul termic devenind apropiat de mediile multianuale ale primei decade a lunii iulie. În intervalul 4 - 8 iulie, probabilitatea pentru averse pe arii extinse şi descărcări electrice va creşte. În restul perioadei de prognoză, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine scăzută.

LA MUNTE

Temperaturile medii vor marca o creştere semnificativă până la 2 iulie, când media temperaturilor maxime va atinge 22 de grade, după care vremea se va răci uşor, după data de 5 iulie regimul temic devenind apropiat de cel normal pentru prima decadă a lunii iulie. În prima parte a intervalului, doar izolat şi trecător vor fi ploi slabe, dar probabilitatea ca precipitaţiile, mai ales averse însoţite de descărcari electrice, să fie mai abundente şi mai extinse ca arie, va creşte după data de 3 - 4 iulie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/codul-galben-de-canicula-revine-cum-va-fi-vremea-in-toata-tara-pana-la-11-iulie-9799443
9799443
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.