Coaliţia lui Merkel, divizată din cauza "deciziei greşite" de a primi azilanţi blocaţi de Ungaria

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 07 septembrie 2015 167 afişări

Coaliţia condusă de către Angela Merkel este divizată cu privire la modul de gestionare a afluxului de azilanţi, după ce Uniunea Creştin-Socială (CSU) a denunţat "decizia greşită" a cancelarului de a primi mii de azilanţi blocaţi în Ungaria, relatează DPA în pagina electronică.

Germania şi Austria au convenit sâmbătă să accepte refugiaţi împiedicaţi de Ungaria să-şi continue drumul către vestul Europei, citând reglementări UE care obligă azilanţii să depună cereri în primul stat de pe teritoriul UE în care intră.

Uniunea Creştin-Socială (CSU), formaţiunea soră din Bavaria a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a lui Merkel, a îndemnat-o pe aceasta să le spună clar celorlalte state membre UE că este necesar să împartă povara.

"Nu putem, ca republică federală, să acceptăm pe termen lung toţi refugiaţii, când există alte 28 de naţiuni membre (în UE)", a declarat liderul CSU Horst Seehofer, avertizând că afluxul poate eroda susţinera publică faţă de politicile liberale ale Guvernului în domeniul azilului.

"Nicio societate nu poate suporta aşa ceva", a subliniat Seehofer.

Germania aşteaptă 800.000 de solicitanţi de azil anul acesta, mai mulţi decât orice alt stat membru UE. Creşterea dramatică a sosirilor a afectat autorităţile locale, care cer fonduri suplimentare de la Berlin, după ce Guvernul a anunţat că îi va primi pe toţi sirienii care fug din calea războiului din ţara lor.

Peste 15.500 de imigranţi, în principal refugiaţi din Siria, au sosit la Munchen, din Austria, începând de sâmbătă şi până duminică, a declarat un oficial de rang înalt. Aklţi 2.200 erau aşteptaţi să ajungă în noaptea de duminică spre luni.

Austria a anunţat duminică faptul că va anula treptat măsurile de urgenţă care le-au permis miilor de refugiaţi să intre pe teritoriul său şi să-şi continue drumul către Germania. Măsuri umanitare au fost convenite cu Merkel sâmbătă, pentru a atenua criza.

Cancelarul Werner Faymann a anunţat că vor fi introduse controale la frontiera cu Ungaria. El nu a precizat când vor începe aceste controale.

Guvernul german urma să anunţe un pachet în valoare de cinci miliarde de euro, pentru a ajuta autorităţile locale să facă faţă afluxului. Guvernul vrea, de asemenea, să eficientizeze sistemul azilului prin reducerea perioadei de aşteptare a aprobării sau respingerii cererilor.

Europa este împărţită, la rândul ei, în privinţa modului în care să gestioneze cea mai gravă criză a refugiaţilor de la sfârşitul celui de-al Doilea Răazboi Mondial.

Germania, Austria şi Suedia s-au confruntat cu opoziţia Ungariei şi altor state UE din Est faţă de introducerea unui sistem de cote în vederea distribuirii refugiaţilor.

Până la 10.000 de oameni urmau să ia aproximativ 40 de trenuri către Germania, duminică, a anunţat compania feroviară austriacă OeBB. Peste 13.000 au făcut acest drum cu trenul sau autobuzul începând de sâmbără, a precizat ea.

După ce au coborât din trenuri la Munchen şi Frankfurt, imigranţii au fost trimişi în centre de refugiaţi din întreaga Germanie.

Operatorii feroviari din Austria şi Germania şi-au suplimentat capacităţile, pentru a face faţă afluxului dinspre oraşul austriac Nickelsdorf, situat în apropiere de frontiera cu Ungaria, unde imigranţii au urcat în trenuri către oraşe ca Viena şi mai departe către Germania.

Papa Francisc a îndemnat fiecare biserică, parohie şi mănăstire din Europa să găzduiască câte o familie de refugiaţi, alăturându-se, duminică, vocilor care îndeamnă la o primirea imigranţilor.

"Fiecare parohie, comunitate religioasă, fiecare mănăstire, fiecare loc de pelerinaj din Europa ar trebui să primească o familie, începând cu dioceza Romei", a declarat Papa.

Refugiaţii, dintre care mulţi sunt bolnavi şi extenuaţi de lungul drum anevoios pe care l-au făcut din ţările lor devastate de războaie, au fost întâmpinaţi, adesea, de către germani şi austrieci, cu aplauze şi urale de bun venit, dar şi cu mâncare, cadouri şi medicamente.

Autorităţile austriece au anunţat că 15.000 de imigranţi au trecut frontiera din Ungaria în Austria în acest weekend.

Concomitent, aproximativ 1.000 de imigranţi nou-sosiţi au ridicat duminică o tabără în afara Budapestei şi nu era clar dacă aveau să primească permisiunea să plece şi să obţină transport către Austria. Alte câteva sute de persoane plecaseră pe jos către frontieră.

Mulţi dintre aceşti oameni au trecut în Ungaria din Serbia. Poliţia ungară a anunţat că 744 de imigranţi, inclusiv 169 de copii, au fost număraţi sâmbătă, în comparaţie cu cei 1.500-3.000 care ajungeau zilnic, în săptămânile anterioare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
PARTIDE,
GUVERN
/actualitate/coalitia-lui-merkel-divizata-din-cauza-deciziei-gresite-de-a-primi-azilanti-blocati-de-ungaria-14702745
14702745
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.