Clientul de Prima Casă: bărbat între 25 şi 34 de ani, cu credit pe 30 de ani

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 14 februarie 2012 28 afişări

Banca Comercială Romană, principala bancă implicată în programul Prima Casă 4, a acordat până acum credite în valoare de 300 milioane de euro, ceea ce înseamnă jumătate din fondul de garanţii aprobat.

Până în prezent, BCR a acordat peste 23.000 credite în cele 4 etape ale Programului Prima Casă, în valoare totală de aproximativ 900 milioane de euro. Banca a început creditarea în cadrul programului Prima Casă 4 la 6 iunie 2011, iar ritmul de acordare al creditelor este mult mai accelerat în comparaţie cu etapele anterioare, conform reprezentanţilor băncii, până în prezent fiind acordate aproape 8.200 de credite.

Valoarea medie a unui împrumut din programul Prima Casă 4 este de 37.700 de euro, în scădere faţă de prima etapă a programului, când valoarea medie a fost de 41.200 de euro. Valoarea medie a avansului plătit de către clienţi pentru achiziţionarea primei lor locuinţe a fost de 10%.

În ceea ce priveşte profilul clienţilor beneficiari ai creditelor acordate prin Prima Casă 4, aceştia sunt bărbaţi tineri (25-34 ani) care au luat creditul pe o perioadă de 30 de ani.

Dobânda este variabilă şi este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 4%. Astfel, pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment (variază în funcţie de Euribor) este de 224 de euro. Clienţii trebuie să dispună de un avans de minim 5%. Banca acceptă până la 3 coplătitori. Nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero.

Creditul este garantat în proporţie de 50% de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), clientul plătind Fondului un comision de gestiune de 0,49% aplicat la valoarea finanţării garantate, adică la jumătate din valoarea acordată a creditului. Şi beneficiarii creditelor obţinute în primele 3 etape ale programului vor plăti un comision de gestiune mai mic decât în anii anteriori, deoarece procentul de 0,49% se aplică la jumătate din valoarea soldului garanţiei şi nu la soldul integral ca în anii anteriori.

În programul Prima Casă 4 s-au înscris 16 bănci - BCR, BRD, Alpha Bank, CEC Bank, Millennium Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, OTP Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, RIB, Bank Leumi şi Intesa Sanpaolo Bank. BCR are cel mai mare plafon de garanţii - peste 600 milioane de euro - urmată de BRD, cu 325 milioane de euro.

După primele nouă luni ale anului trecut, BCR şi-a păstrat prima poziţie în topul băncilor din România, cu active de peste 17 mld. euro şi o cotă de piaţă de peste 20%. BCR are cea mai mare reţea naţională de ATM - peste 2.000 de bancomate şi POS - peste 18.000 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de internet banking, phone-banking şi e-commerce.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/clientul-de-prima-casa-barbat-intre-25-si-34-de-ani-cu-credit-pe-30-de-ani-9232771
9232771
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.