Cîţu: Mă aştept ca efectele economice ale COVID -19 să fie minime

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 05 martie 2020 27 afişări

Cîţu: Mă aştept ca efectele economice ale COVID -19 să fie minime

Premierul desemnat Florin Cîţu se aşteaptă ca efectele economice ale COVID-19 să fie minime în condiţiile unui răspuns rapid al politicilor fiscale: Combinaţia politică fiscală şi investiţii în tehnologie va recupera integral în partea a 2-a anului pierderea de la nivel globla în primul trimestru.

„Cum ar trebui să răspundă politicile economice, fiscală şi monetară, şocului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Răspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest şoc în economie. Este un şoc care se transmite pe partea ofertei sau un şoc care se transmite pe partea cererii? Ambele?”, a scris Cîţu pe Facebook.

În opinia acestuia, dacă impactul este transferat în economie pe partea ofertei, înseamnă o reducere a producţiei: „Oamenii stau acasă şi producţia se opreşte. Am văzut acest efect în China unde în primul trimestru datele arată recesiune. Producţia scăzută înseamnă în scurt timp preturi mai mari şi tot pe termen scurt inflaţie”.

„Dacă impactul este transferat în economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducerea a cererii, oamenii nu mai ies din casa şi nu mai consuma bunuri şi servici (după ce au acumulat provizii). Asta înseamnă pe termen scurt o reducere a preturilor, o creştere a stocurilor şi în final reducerea producţiei. O primă concluzie, în ambele cazuri producţia scade ceea ce înseamnă o creştere economica mai mica. Deja instituţiile internaţionale estimează o creştere economică mai mică la nivel global în 2020 cu aproximativ jumătate de punct procentual. De aceea primul răspuns a venit din partea băncilor centrale care au REDUS ratele dobânzilor. Prin această măsură se introduce lichiditate în sistemul economic (ajută cererea) şi SCAD costurile de producţie”, adaugă premierul desemnat.

Din punctul de vedere al lui Cîţu, măsura nu ajunge, dar este foarte bună: „Având în vedere că ne confruntăm la nivel global cel mai probabil cu un şoc pe partea ofertei, este nevoie atât de politica monetară cât şi de politica fiscală pentru a ATENUA efectele economice ale coronavirus. DAR politica fiscală poate acţiona mult mai direct în susţinerea producţiei pe termen scurt atât cu resurse dar şi cu instrumente. În acelaşi timp politica fiscală este cea mai potrivită pentru a susţine măsurile implmentate de Ministerul Sănătăţii pentru a reduce amploarea epidemiei de coronavirus dar şi pentru tratarea pacienţilor”.

Cîţu adaugă că situaţia este diferită, deoarece în 2008/2009 politica monetară avea instrumentele potrivite, în timp ce acum politica fiscală este chemată să susţînă creşterea economică pentru că are cel mai direct impact.

„Am spus-o şi o repet. România are şi resursele şi instrumentele fiscale pentru a face faţa fară nicio problema acestui şoc. Am fost precauţi, am luat în calcul mai multe scenarii şi acum se vede. Există un alt efect al şocului pe partea de ofertă care va face că economia globală să-şi REVINĂ rapid, din punctul meu de vedere. Companiile vor investi MASIV în tehnolgie de producţie în perioada următoare. Mă aştept că efectele economice ale COVID -19 să fie MINIME în condiţiile unui răspuns rapid al politicilor fiscale (dupa raspunsul politicii monetare). Combinaţia politică fiscală şi investiţii în tehnologie vă RECUPERA INTEGRAL în partea a doua anului pierderea suferită la nivel globla în primul trimestru. Cheia este să răspundem RAPID! Până acum România a răspuns foarte bine şi se vede”, conchide premierul desemnat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîţu,
covid 19,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.