Cine plăteşte factura pentru coronavirus în China: Oamenii săraci

Autor: Alex Ciutacu Postat la 15 martie 2020 1702 afişări

Cine plăteşte factura pentru coronavirus în China: Oamenii săraci

Publicaţia americană Financial Times reuşeşte să contureze într-un tablou dureros imaginea matematicii crizei generate de coronavirus în societatea săracă a Chinei.

Zilele au devenit dificile pentru un şofer de taxi care lucrează „la negru”, în căutare de clienţi într-o staţie de autobuz din Picun – un sătuc înţesat de muncitori imigranţi la periferiile Beijingului.

„Obişnuiam să câştig între 600 şi 800 de yuani (între 86 şi 115 dolari) pe zi, dar acum sunt pe pierdere cu 80 – 100 de yuani pe zi (11-15 dolari)”, a povestit el pentru FT, înainte de a fi gonit din staţie – fără pasageri – de autorităţile rutiere.

Datele arată că epidemia de coronavirus, care a infectat peste 80.000 de persoane în China, a început să fie ţinută sub control. Cu toate acestea, luni întregi de restricţii de călătorie, muncă şi restricţii sociale generale pun presiune pe familiile sărace din China.

O cincime din gospodăriile din China pot supravieţui doar puţin peste 2 luni fără venituri noi, în timp ce 40% dintre acestea nu pot supravieţui mai mult de 3 luni, arată un sondaj realizat, săptămâna trecută, pe un eşantion de 120.000 de respondenţi, realizat de China Househould Finance Survey şi Research Centre, o firmă independentă de consultanţă din Chengdu.

„Nu putem estima dacă impactul epidemiei asupra pieţei muncii se va resimţi timp de jumătate de an, un an, sau mai mult, dar suntem siguri că va dura destul de mult încât anumite segmente din societate nu pot supravieţui pe cont propriu”, a spus Gan Li, director al firmei de consultanţă şi profesor universitar.

China cheltuie mai mult decât orice ţară dezvoltată pentru investiţii în drumuri, cale ferată şi alte infrastructuri, însă alocă mult mai puţini bani pentru măsuri sociale, precum accesul la o locuinţă.

Spre comparaţie, cheltuie circa 3% din PIB pentru măsuri sociale, faţă de 12% cât cheltuie în medie naţiunile dezvoltate, conform lui Gan.

China are o populaţie de peste 1,43 miliarde persoane, potrivit platformei Worldometers. PIB-ul Chinei a fost de peste 13.000 miliarde dolari în 2018.

Lipsa de susţinere socială este cu atât mai îngrijorătoare în cazul muncitorilor cu contracte informare precum doamna Wu, o imigrantă ce 50 de ani din Hebei, angajată ca femeie de serviciu la o sucursala a China Construction Bank.

Ea nu a vrut să îşi dea tot numele publicaţiei americane, dar a declarat că nu a mai fost plătită din luna decembrie. Pentru a-şi plăti chiria, ea a fost nevoită să renunţe la toate celelalte cheltuieli.

„Nimeni nu este plătit la timp. Noi nu suntem excepţia”, a declarat doamna Wu pentru FT.

Nici clasa de mijloc nu scapă

Presiunea financiară pusă de criza coronavirusului pe gospodării ameninţă obiceiurile de consum ale clasei de mijloc, în special în cazul părţinţilor tineri care au tendinţa de a economisi mult mai puţin decât generaţiile anterioare.

Hao Xiaogang, 35 ani, este maseuză în Beijing şi spune că de când a început criza a renunţat la ideea de achiziţiona o casă pentru a nu fi nevoită să plătească rata de 3.000 yuani pe lună (450 dolari).

„Deja mă aflam sub o presiune financiară de anul trecut când am fost de acord să fac achiziţia, însă acum am fost nevoită să renunţ cu totul. Nu plănuiesc nicio altă achiziţie majoră în următoarea perioadă. Să ai cash este important”, a spus Hao Xiaogang.

Tensiunea generată în societate din cauza pierderilor de venituri şi a incertitudinii atunci când vine vorba de locul de muncă atinge cote periculoase.

Micii proprietari de magazine au pornit proteste în şase oraşe săptămâna trecută în mai multe locuri din ţară.

Imagini care circulă online îi arată pe protestatarii din Shenzhen cum cântă în cor „tăiaţi chiriile”, chiar dacă poliţia a îndemnat mulţimea să se spargă din cauza riscului epidemiologic.

Sectorul afacerilor mici este responsabil pentru o treime din consumul cotidian de bunuri al Chinei, arată o cercetare realizată de braţul de cercetare al Ant Financial, compania-soră a Alibaba.

Cu toate acestea, afacerile mici au înregistat un volum de tranzacţii mai mic cu 50% în primele luni ale anului 2020, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul de tranzacţii înregistrate în provincia Hubei, spre exemplu, au scăzut cu 70% de la an la an.

Guvernul Chinei a lansat o serie de măsuri pentru a ajuta businessurile, precum amânarea la plată a unor taxe şi extinderea unor împrumuturi, dar aceste măsuri nu ajută prea mult gospodăriile cu venituri mici.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
plati,
saracie,
factura,
oameni,
refuz,
cheltuieli

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
VIDEO Italia a fost cuprinsă de un val de proteste violente VIDEO Italia a fost cuprinsă de un val de proteste violente
COMENTARIU Marius Oprea: În Occident, Covid-ul a şters egalitatea în faţa morţii. Nu şi în ţara Mioriţei
MonitorulApararii
7 lecţii învăţate de forţele ruse în războiul din Siria 7 lecţii învăţate de forţele ruse în războiul din Siria
Realitatea depăşeşte ficţiunea. Chiar şi în serviciile secrete
MonitorulPartidelor
Decizia privind validarea mandatului de primar al lui Clotilde Armand, amânată Decizia privind validarea mandatului de primar al lui Clotilde Armand, amânată
Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.