Cine este Yuri Milner, cel mai bogat miliardar rus care trăieşte în SUA, şi cum încearcă să se distanţeze discret de Putin. Are actiuni la Twitter, Facebook şi Alibaba

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 martie 2022 71 afişări

Cine este Yuri Milner, cel mai bogat miliardar rus care trăieşte în SUA, şi cum încearcă să se distanţeze discret de Putin. Are actiuni la Twitter, Facebook şi Alibaba

La începutul lui 2010, cei care primeau o invitaţie la conacul miliardarului rus Yuri Milner din Los Altos,  aveau uşile celei mai exclusiviste elite din Silicon Valley deschise. Yuri este cunoscut pentru pariurile sale în investiţii pe companii precum Twitter, Facebook sau Alibaba, dar şi pentu prietenia sa cu regretatul Stephan Hawking şi şeful Meta, Mark Zuckerberg, scrie Bloomberg.

Milner este cel mai bogat miliardar rus care trăieşte în SUA, iar de numele său se leagă personaje importante din vârful celor mai importante companii americane. El şi-a început cariera de investitor cu ajutorul lui Alisher Usmanov,  magnatul uzbec al industriei metalelor şi unul dintre cei care fac parte din cercul intim a lui Vladimir Putin.

Cei care îl cunosc pe investitorul rus au preferat să ignore legăturile sale cu oligarhii pro-Putin. Modelul de business a lui Miliner – investiţiile în companii tech – s-a distanţat complet de lumea oligarhilor care au făcut miliarde din achiziţia activelor de stat, vândute un preţ de nimic dupa 1989.

La fel s-a întâmplat şi cu banii pe care Milner i-a luat de la Alisher Usmanov şi VTB, pe vremea în care administraţia Obama cerea resetarea relaţiilor ruso-americane. Banii pompaţi în businessul lui Yuri Milner au fost consideraţi multă vreme „curaţi”, pentru că Rusia şi oligarhii săi încă nu erau o paria pe scena internaţională.

În prezent, miliardarul  s-a trezit cu businessul ameninţat , pentru că în vizorul comunităţii europene au intrat unii dintre principalii finanţatori ai afacerii sale. Magnatul metalelor, Alisher Usmanov şi VTB, una dintre cele mai importante bănci ruseşti controlate de stat au fost loviţi in plin de sancţiunile occidentale.

În faţa războiului şi al sancţiunilor Milner rămâne în defensivă.

„Nu ma pot întoarce în timp şi nu pot schimba istoria. Nu am cum să schimb faptul că m-am născut în Rusia şi că am beneficiat de fonduri ruseşti”, a declarat pentru Bloomberg investitorul.

Poziţia lui Yuri Milner în contextul războiului din Ucraina rămâne incertă. Organizaţia sa non-profit şi compania de investiţii au condamnat războiul din Ucraina şi au promis ajutor umanitar în valoare de 11,5 milioane de dolari.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre discursuri publice, Milner îşi alege cu mare atenţie cuvintele şi refuză să lanseze un atac direct la adresa lui Putin, preferând să reia declaraţiile anti-război făcute prin intermediul celor două organizaţii.

Averea sa este estimată la aproape patru miliarde de dolari, însă sancţiunile şi relaţiile cu oligarhii pro-Putin, ar putea „muşca” din colosala sumă. Ralierea comunităţii internaţionale împotriva lui Putin a schimbat planurile investitorilor, care se vor uita de două ori inainte să încheie un deal cu miliardarii ruşi al căror nume se leagă direct sau indirect de liderul de la Kremlin.

În toată această furtună a războiului, sancţiunilor şi investitorilor anti-Kremlin, Milner caută să ia distanţă de tot ce înseamnă regimul lui Putin.

„Faptele sunt de partea noastră, DST este complet independent de interesele Kremlinului”, spunea acesta din Dubai, unde a organizat un fundraising pentru o companie.

În incercarea de îşi susţine distanţarea de Kremlin, el a publicat o scrisoare venită din parte directorului finciar al DST, Keneth Leung, privind politica companiei în legătură cu investigarea surselor din care provin banii care intră în companie, precum şi o iniţiativă lansată impotriva spălării de bani.

„Dacă Leung minte, el va merge la închisoare”, a mai spus Yuri Milner.

În spatele miliardarului stau oameni puternici, cum este Marc Andreessen, membru al consiliului de administraţie Meta, părintele gigantului Facebook.

„Yuri este un prieten şi un partener valoros pentru mine, pentru compania noastră şi pentru cele mai importante companii tehnologice din SUA.”, a scris Andreessen pe Twitter.

„El este un investitor, un vizioanr şi un important susţinător şi promotor al tehnolgiei şi ştiinţei”, a spus Max Levchin, CEO-ul gigantului fintech Affirm Holdings.

Yuri Milner şi-a construit averea şi succesul prin investiţiile sale în companii tehnologice aflate la început de drum. Numit după marele cosmonaut Yuri Ggarin, Milner deţine o diplomă în fizică obţinută în cadrul Universităţii de Stat din Moscova. La finalul anilor ’80, Yuri Milner se află încă pe băncile facultăţii, însă la scurt timp după prăbuşirea URSS, el renunţă la doctorat şi începe să vândă calculatoare. După colapsul Uniunii, Milner pleacă în SUA unde urmează studiile prestigioasei Şcoli de Business Wharton din cardrul Universităţii din Pennsylvania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vladimir putin,
miliardar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.