Cine este cel mai bogat om al anului 2020. Averea lui a crescut de cinci ori în anul pandemiei, dar este în continuare "sărac în cash"

Autor: Ioana Matei Postat la 31 decembrie 2020 2371 afişări

Cine este cel mai bogat om al anului 2020. Averea lui a crescut de cinci ori în anul pandemiei, dar este în continuare "sărac în cash"

Probabil nimeni nu a avut un an mai bun - din punct de vedere financiar, desigur - decât Elon Musk, CEO-ul Tesla şi SpaceX. 

Musk, care intrase deja ca multi-miliardar în anul 2020 - a înregistrat o creştere de cinci ori a averii sale pe parcursul anului. Averea lui a crescut cu 129 de miliarde de dolari, cu 469.9%, potrivit Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg. 

Acest lucru se datorează mai cu seama creşterii preţului acţiunilor Tesla, care au bifat recorduri anul acesta. Deja cel mai valoros producător de automobile al lumii, Tesla a ajuns sa valoreze aproape 645 de miliarde de dolari în ultima zi de tranzacţionare a anului. Aceasta suma marchează o creştere de 689% de la 1 ianuarie. Musk este cel mai mare acţionar al Tesla, cu 18% din acţiunile companiei. 

 

Dar salariul sau mic, cel putin pe hârtie, l-a lăsat pe Musk “sărac în cash”. Are în continuare ipoteci şi foloseşte creditul în viaţă de zi cu zi. “Unii oameni cred ca am foarte multi bani. De fapt nu am”, scrie Business Insider ca ar fi declarat Musk unui investitor important, Cathie Wood, într-un podcast realizat anul trecut. 

Totuşi, în pofida unui salariu mic, Musk este în continuare cel mai bine plătit executiv al anului trecut, datorită unui pachet compensatoriu generos care îl recompensează pentru realizările Tesla, fie ca vorbim despre performante de venituri sau profitabilitate. 

Reprezentanţii Tesla nu au răspuns publicaţiei Business Insider cu un comentariu referitor la valoarea compensatiei acordate CEO-ului companiei. 

 

Bloomberg a calculat averea lui Musk la 158 de miliarde de dolari, au aproximativ 70% din valoare fiind adusa de Tesla, 18,7 de miliarde de dolari de SpaceX, averea lichida, casele, maşinile şi alte bunuri reprezentând circa 7 miliarde de dolari. 

În mai 2020, Musk a declarat ca plănuieşte sa isi vânda aproape toate posesiile fizice, inclusiv multiplele case pe care le deţinea la acea vreme. 

Pana la finalul anului şi-a respectat, cel putin parţial, promisiunea şi s-a mutat, odată cu organizatia sa caritabila, din California în Texas. Se alătură astfel unei multitudini de foşti californieni şi expati din Silicon Valley care au decis sa se mute aici în contextul pandemiei. 

Ce se va întâmplă cu Tesla în 2021? Este certa deocamdată creşterea companiei, care şi-a atins scopul de a vinde 500.000 de unităţi în 2020, în timp ce SpacesX ar putea ajunge la o noua runda de finanţare, care ar duce valoarea companiei la 92 de miliarde de dolari. Musk a cochetat şi cu ideea de a-şi uni multiplele afaceri sub acelaşi acoperiş- inclusiv firma de neuro-inginerie Neuralink şi constructorul de tuneluri Boring Company. Loc de creştere exista însă în continuare şi pentru Tesla, spun unii analişti, care se aşteaptă ca aceasta evoluţie sa fie continuata în 2021.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
avere,
ceo,
refuz,
pandemie,
salariu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.