Cine conduce în topul insolvenţelor

Autor: Raluca Ghinea Postat la 11 august 2013 235 afişări

Numărul firmelor aflate în diverse stadii ale procedurii de insolvenţă a scăzut în primul semestru cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 12.739, cele mai multe fiind din sectorul comerţului, construcţii, transporturi şi hoteluri şi restaurante, potrivit Coface.

Cine conduce în topul insolvenţelor

"Numărul insolvenţelor la finalul lunii iunie a scăzut şi faţă de primul trimestru al anului cu 13%. Poate părea bine, dar din păcate nu este, pentru că ponderea insolvenţelor companiilor mari e aproape dublă comparativ cu anul trecut, ceea ce duce la un impact social puternic. O companie mare atrage după ea în insolvenţă circa alte zece companii", spune Constantin Coman, country manager la Coface.

Noutatea consemnată în acest an este dată de intrarea în insolvenţă a multor companii medii şi mari, chiar dacă numărul insolvenţelor este mai mic faţă de anul 2010. În primele şase luni au intrat în insolvenţă nouă companii cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro, respectiv Mechel Câmpia Turzii, Oltchim, Dobrogea Grup, Laminorul, Aromet, Grup Romet, Romtem, Ecoforest şi EOL General Service, din care cinci firme sunt din sectoarele metalurgic şi construcţii.

Sectoarele cu cele mai multe insolvenţe sunt comerţul cu amănuntul - 22%, comerţul cu ridicata şi distribuţia - 16%, construcţii - 15%, transporturi - 7% şi hoteluri şi restaurante - 7%. Totodată, numărul firmelor cu cifră de afaceri peste un milion de euro care au intrat în insolvenţă a crescut de două ori comparativ cu prima jumătate a anului trecut, la 414 companii.

Cele mai afectate companii la nivel naţional sunt din zonele Sud, Sud-Est şi Nord-Vest, care concentrează circa jumătate din totalul insolvenţelor din acest an. Firmele din zona de Vest sunt cele mai bine situate în clasamentul insolvenţelor, această regiune înregistrând cea mai mare scădere în primul semestru, de 26,5%. Totodată, are de două ori mai puţine insolvenţe decât zona de Sud-Est.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cine-conduce-in-topul-insolventelor-11243924
11243924
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.