Cinci giganţi străini, cu afaceri de 5 mld. euro, domină comerţul local

Autor: Cristina Roşca Postat la 22 mai 2013 133 afişări

Retailerul german Kaufland conduce topul celor mai mari jucători din comerţul modern local, cu afaceri de 1,5 mld. euro anul trecut, în creştere cu 14,5% comparativ cu 2011.

Cinci giganţi străini, cu afaceri de 5 mld. euro, domină comerţul local

Retailerul german Kaufland conduce topul celor mai mari jucători din comerţul modern local, cu afaceri de 1,5 mld. euro anul trecut, în creştere cu 14,5% comparativ cu 2011. Topul celor mai mari cinci jucători din comerţul modern rămâne neschimbat, niciun alt nume nu a reuşit să îşi facă loc în clubul celor cinci care domină piaţa locală de cinci ani. Cei cinci, cu afaceri totale de circa cinci mld. euro anul trecut, şi-au schimbat însă în ultimii ani poziţiile între ei, astfel încât începând cu 2011 Kaufland a ajuns lider, poziţie pe care şi-a păstrat-o şi anul trecut după ce a reuşit să îşi majoreze businessul an de an. La polul opus, afacerile în euro ale Metro Cash&Carry, Selgros şi Real au scăzut în contextul în care economia este în continuare în criză, iar consumul nu dă semne că vrea să iasă din zodia creşterilor de câteva procente. Kaufland a câştigat astfel teren în ultimii ani pariind pe preţuri mici, căutate de cea mai mare parte a românilor. „Economia este încă în criză iar consumul nu dă semne de revenire“, spune Alexandru Vlad, care conduce Selgros de mai bine de un deceniu. Selgros, un lanţ de 19 magazine cash&carry intrat pe piaţa locală în 2001, s-a aflat întotdeauna în top cinci jucători din piaţă după cifra de afaceri. Anul trecut businessul companiei a scăzut în euro cu 4,5%, până la 768,4 mil. euro. „Evoluţia cursului de schimb ne afectează indirect şi nu are efect imediat. Un impact mai mare asupra vânzărilor noastre are inflaţia la produse alimentare“, spune Vlad.

Citiţi mai multe şi pe www.zfcorporate.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
retail,
top,
kaufland,
metro,
selgros
/actualitate/cinci-giganti-straini-cu-afaceri-de-5-mld-euro-domina-comertul-local-10893661
10893661
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.