Cîmpeanu: 15% din clădirile în care funcţionează şcolile au autorizaţie de securitate la incendiu

Autor: Andreea Tobias Postat la 01 februarie 2021 39 afişări

15% din clădirile în care funcţionează şcoli au autorizaţie de securitate la incendiu, 20% sunt în curs de obţinere, iar 50% nu au nevoie, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. În ce priveşte deschiderea şcolilor, „rămânem pe cele trei scenarii anunţate”.

Cîmpeanu: 15% din clădirile în care funcţionează şcolile au autorizaţie de securitate la incendiu

Sorin Cîmpeanu a spus, duminică seara, la Digi24, că din cele aproape 17.000 de şcoli cu personalitate juridică şi structuri arondate care funcţionează în 26.471 de clădiri, 15% au autorizaţie de securitate la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obţinere a autorizaţiei, iar aproape 50% nu necesită autorizaţie.

Întrebat cum vor merge copiii la şcoală în condiţiile în care 35% dintre unităţi nu au autorizaţie de securitate la incendiu, Cîmpeanu a răspuns că, în urmă cu cinci ani, din poziţia de premier interimar, a spus că trebuie urgentat acest proces şi între timp lucrurile au „evoluat mult prea încet”.

Întrebat, de asemenea, cine îşi asumă responsabilitatea pentru această situaţie, ministrul a afirmat: „Suntem întotdeauna puşi în situaţia de a alege răul cel mai mic. Nu este deloc o decizie simplă. Extinctoare trebuie să existe, lipsa avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu nu scuză lipsa extinctoarelor şi a măsurilor de prevenire a incendiilor”.

În ce priveşte vinovaţii, Sorin Cîmpeanu a afirmat că vinovaţi sunt „cu toţii”: toţi cei din sistemul de educaţie, din rândul autorităţilor locale, din legislativ şi Executiv.

Întrebat dacă în aceste condiţii pe 8 februarie se deschid şcolile, cu sau fără autorizaţie de securitate la incendii, ministrul a evitat un răspuns tranşant: „Decizia va fi asumată în data de 2 februarie, sub rezerva evoluţiei epidemiologice. (...) Tot ce pot să vă spun e că decizia nu ţine de o persoană, este o decizie care trebuie analizată din toate perspectivele. Acest subiect îl voi introduce pe agenda discuţiilor din data de 2 februarie, alături de evoluţia epidemiologică”.

În ce priveşte posibilitatea unei noi ordonanţe de urgenţă care, în contextul tulpinei britanice şi al testării mult mai puţine să schimbe criteriile conform cărora se vor deschide şcolile, ministrul a răspuns: „Din punctul meu de vedere, al celui care nu are un glob de cristal şi nici competenţe în epidemiologie, rămânem pe cele trei scenarii anunţate: rată de infectare sub 1 la mie - toate şcolile deschise, rată între 1 şi 3 la mie - grădiniţe, învăţământ primar şi clase terminale deschise, rată de infectare între 3 şi 6 la mie - grădiniţă şi învăţământ primar deschise. La ora la care vorbim în toate cele 27 de state europene, cu excepţia Germaniei şi Portugaliei, cel puţin grădiniţele şi învăţământul primar funcţionează cu prezenţă fizică sau vor funcţiona din primele zile ale lunii februarie cu prezenţă fizică”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cîmpeanu,
şcoli,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.