Christine Lagarde avertizează că pachetele de stimulare trebuie ridicate „treptat”. Ce recomandă şeful Băncii Centrale Europene în contextul crizei generate de coronavirus

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 08 februarie 2021 53 afişări

Christine Lagarde avertizează că pachetele de stimulare trebuie ridicate „treptat”. Ce recomandă şeful Băncii Centrale Europene în contextul crizei generate de coronavirus

Preşedintele Băncii Centrale Europene a declarat că economia regiunii va avea nevoie ca stimulentele fiscale şi monetare să fie ridicate „treptat”, evitându-se astfel greşelile ultimelor crize când suportul a fost retras mult prea rapid, notează Financial Times.

Christine Lagarde a adăugat că autorităţile se vor confrunta cu o „situaţie complicată” din momentul în care va lua sfârşit pandemia de coronavirus şi economia va începe să revină la normal. O recomandare în acest sens ar consta într-un „suport flexibil” şi nu în „retragerea simultană a tuturor ajutoarelor”.

„Devotamentul nostru pentru euro nu cunoaşte limite. Vom acţiona pe măsură ce pandemia va provoca o criză de-a lungul zonei euro”, a mai spus Lagarde.

După un declin de 6,8% în 2020, economia zonei euro nu se va întoarce la nivelurile pre-COVID-19 decât la mijlocul anului viitor, în timp ce produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite va atinge acest prag la mijlocul lui 2021.

Lagarde crede că „recuperarea economică din Europa a fost amânată, nu anulată”. BCE este convinsă în continuare că „2021 este un an al recuperării”.

Recent, analiştii din cadrul companiei de asigurări Allianz au avertizat că Europa se înfruntă cu o „întârziere de cinci săptămâni pe frontul vaccinării care, dacă nu va fi rezolvată, ar putea genera costuri suplimentare de 90 de miliarde de euro”.

Datele se bazează pe faptul că fiecare săptămână de restricţii lansate pe fondul coronavirusului reduce creşterile înregistrate de PIB-ul nominal cu 0,4 puncte procentuale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lagarde,
criza,
bce,
avertizare,
economie,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.