Chinezii şi-au revenit spectaculos după pandemie. A doua economie a lumii raportează o creştere de 18,3% în T1

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 18 aprilie 2021 135 afişări

Chinezii şi-au revenit spectaculos după pandemie. A doua economie a lumii raportează o creştere de 18,3% în T1

Economia chineză a crescut cu 18,3% în T1/2021 prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut, cel mai bun rezultat trimestrial înregistrat vreodată, subliniindu-i puterea de recuperare în perioada post-pandemie, notează Financial Times.

Rezultatele înregistrate de produsul intern brut (PIB) au fost susţinute, de asemenea, de performanţa slabă din primul trimestru al anului trecut, când a doua economie a lumii a suferit prima contracţie în ultimele decenii.

Datele au scos în evidenţă ritmul rapid de recuperare al Chinei, unde activitatea industrială şi numărul scăzut de infecţii cu SARS-CoV-2 au readus creşterile la nivelurile pre-pandemie încă de la sfârşitul anului trecut, cu mult peste performanţele celorlalte mari economii.

Rezultatele au fost publicate pe măsură ce administraţia Xi Jinping se pregăteşte să celebreze în iulie 100 de ani de la fondarea Partidului Comunist Chinez.

„Suntem siguri că trendul puternic de recuperare va continua de-a lungul anului”, spune Liu Aihua, un purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică, adăugând că ţara trebuie să fie în continuare atentă la răspândirea cazurilor de COVID-19, iar peisajul internaţional rămâne ameninţat de incertitudini şi instabilităţi.

Creşterile din T1 au fost susţinute, în mare parte, de producţia industrială, care a înregistrat un plus de 24,5% în perioada ianuarie-martie, şi de nivelul tot mai mare al consumului din cadrul gospodăriilor. Astfel, vânzările din retail au reuşit să întreacă estimările analiştilor şi au crescut cu 34,2% în martie, revenindu-şi din perioadele de lockdown de anul trecut.

 Între timp, analiştii anticipează că următorul raport economic al Statelor Unite va surprinde o creştere considerabilă în T1, circa 6% peste aceeaşi perioadă de anul trecut, potrivit Seeking Alpha. Totodată, Fondul Monetar Internaţional (FMI) crede că PIB-ul american va creşte cu 6% în 2021, după ce declarase în ianuarie că se aşteaptă la un plus de 5,5%.

Un factor cheie din spatele datelor constă în planul de stimulare lansat de preşedintele Joe Biden, în valoare de 1.900 de miliarde de dolari. În prezent, liderul de la Casa Albă intenţionează să introducă un pachet infrastructură de 2.000 de miliarde de dolari, urmând să mărească impozitul pe profit al companiilor de la 21% la 28%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
revenire,
china,
pandemie,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.