China respinge propunerea SUA de a participa la negocierile privind reducerea arsenalelor nucleare

Autor: Mihai Draghici Postat la 10 iulie 2020 71 afişări

China a respins, vineri, o nouă invitaţie a Administraţiei Donald Trump de a se alătura negocierilor americano-ruse privind reducerea arsenalelor nucleare, informează cotidianul Le Figaro.

"Vă asigur că dacă Statele Unite se declară pregătite să reducă arsenalul nuclear la nivelul celui chinez, China va fi pregătită să participe la discuţii începând de mâine", a declarat Fu Cong, directorul general al Agenţiei chineze pentru controlul armamentului.

În replică la această declaraţie, Departamentul de Stat american a salutat "angajamentul Chinei de a participa la negocierile pe tema controlului armamentului". Washingtonul a părut să ignore condiţia formulată de Beijing.

"Statele Unite persistă în a ne şicana şi merg chiar până la deformarea poziţiei Chinei", a reacţionat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Potrivit datelor oficiale centralizate de Institutul de Studii pentru Pace din Stockholm, Statele Unite au 5.800 de ogive nucleare, Rusia 6.375, China 320, Franţa 290, iar Marea Britanie 215.

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (START), semnat de SUA şi Rusia, ar urma să expire în februarie 2021, iar preşedintele Donald Trump ar vrea prelungirea acordului prin implicarea Chinei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
sua,
rusia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.