China n-a mai simţit gustul amar al recesiunii de mai bine de 30 de ani

Postat la 05 septembrie 2011 13 afişări

China a fost ultima dată în recesiune în anul 1976, când PIB-ul s-a contractat cu 1,6%, potrivit statisticilor Băncii Mondiale. De atunci şi până în prezent, economia chineză a înregistrat rate de creştere spectaculoase, cuprinse între 5% şi 15% şi nimic nu pare să ameninţe ascensiunea fulminantă a Chinei.

De altfel, în perioada 2008-2010, ani marcaţi de criza financiară, PIB-ul Chinei a continuat să crească anual cu 9%-10%. În 2009, an în care peste 90% din economiile lumii s-au contractat, China a înregistrat o creştere a economiei de peste 9%. Nicio ţară în istorie nu a reuşit să susţină o rată a creşterii atât de mare pe o perioadă atât de îndelungată.

Singurul interval de timp în care ritmul de creştere a fost încetinit, înregistrându-se valori sub 5% a fost în anii 1989-1990, perioadă marcată de căderea comunismului în ţările din Europa Centrală şi de Est, principalele pieţe de desfacere pentru produsele chinezeşti. Economia chineză şi-a revenit însă şi atunci foarte repede, prin reorientarea exporturilor şi pătrunderea pe pieţele dezvoltate din Europa Occidentală şi America de Nord.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
China,
recesiune,
Bănca Mondiala
/actualitate/china-n-a-mai-simtit-gustul-amar-al-recesiunii-de-mai-bine-de-30-de-ani-8700083
8700083
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.