China ia în vizor reducerea inegalităţii pentru impulsionarea economiei

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 26 decembrie 2020 91 afişări

China ia în vizor reducerea inegalităţii pentru impulsionarea economiei

Noul angajament al Partidului Comunist chinez de a îndrepta “partea de cerere” a economiei a generat aşteptări că liderii acestuia vor implementa politici mai egalitare pentru stimularea cheltuielilor consumatorilor, scrie Bloomberg.

Liderii de top ai Partidului au folosit sintagma “reformă a părţii legate de cerere” pentru prima dată în această lună, aceasta fiind o schimbare de abordare faţă de accentul pus în trecut pe schimbări legate de ofertă, care implică upgradarea industriei şi reducerea capacităţii în sectoare supradimensionate.

Deşi China este singura economie importantă care ar putea creşte în acest an graţie gestionării eficiente a pandemiei, noul slogan semnalează că partidul este îngrijorat de redresarea inegală, în care cheltuielile gospodăriilor au rămas în urma investiţiilor în imobiliare şi infrastructură.

Beijing-ul nu a detaliat ce înseamnă sintagma, însă oficialii au lansat unele semnale, iar economiştii au venit prompt cu sugestii.

Beijingul a decis să facă din investiţii un driver al creşterii economice în locul exporturilor în timpul crizei financiare din 2008, iar de atunci se luptă să “reechilibreze” cererea către cheltuieli de consum. Economiştii pun dezechilibrul pe seama mai multor factori, inclusiv inegalitatea plăţilor.

Oficiali chinezi de top au atras atenţia asupra problemelor în acest an. În august, preşedintele Xi Jinping a vorbit despre ponderea scăzută a salariilor în PIB şi despre problemele legate de distribuţia veniturilor.

Partidul a promis să optimizeze structura veniturilor şi să extindă grupul celor cu venituri medii. Aceasta va necesita o intervenţie guvernamentală sporită print axe, spun unii economişti afiliaţi guvernului.

Beijing-ul a promis să reducă diferenţele majore legate de calitatea şi acoperirea serviciilor publice ca cele de sănătate şi educaţie între diferite regiuni. Reorientarea cheltuielilor guvernamentale către astfel de servicii ar putea încuraja gospodăriile să economisească o parte mai mică din venituri şi să cheltuiască mai mult pe bunuri şi servicii.

Cu Beijing-ul anunţând în acest an că se va baza pe o strategie de “circulaţie duală” în care creşterea economică va deveni din ce în ce mai dependentă de cererea internă, mai degrabă decât de exporturi, economiştii se aşteaptă ca guvernul să menţină niveluri ridicate de cheltuieli legate de investiţii, reorientându-se în acelaşi timp dinspre infrastructura de transport şi rezidenţial către proiecte tech şi de mediu.

Totuşi, orice reorientare va fi probabil una graduală.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
reducere,
china

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.