China ameninţă cu riposte faţă vizita unui oficial militar american în Taiwan

Autor: Mihai Draghici Postat la 23 noiembrie 2020 20 afişări

Administraţia de la Beijing a avertizat, luni, că va avea "reacţii legitime" faţă de o vizită a unui oficial militar american în Taiwan, informează agenţia Reuters.

Conform unor surse, contraamiralul Michael Studeman, comandantul Diviziei de informaţii a Flotei militare a SUA din Pacific, a efectuat o vizită în Taiwan. Statele Unite nu au confirmat oficial vizita, dar Administraţia de la Washington menţine contacte neoficiale cu Taiwanul şi este principalul exportator de armament în teritoriul autonom.

"China va avea, pe măsură ce situaţia va evolua, reacţiile legitime şi necesare", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, subliniind că Beijingul "se opune vehement" contactelor dintre SUA şi Taiwan.

Taiwanul are o administraţie independentă, dar Beijingul consideră regiunea teritoriu chinez. Recent, China a intensificat activităţile militare în jurul Taiwanului, ca reacţie la contactele cu Statele Unite.

Casa Albă a reiterat luni susţinerea acordată Taiwanului. "Nu îmi pot imagina ceva care să genereze mai multă condamnare din partea întregii lumi împotriva Chinei dacă va încerca să utilizeze forţa armată împotriva Taiwanului. Suntem prieteni cu Taipeiul, vom continua să fim acolo", a declarat Robert O'Brien, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
sua,
taiwan

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.