Ceaţă totală în starea de alertă. De cine ascultăm luni, de lege sau de ordonanţă?

Postat la 15 mai 2020 117 afişări

Ceaţă totală în starea de alertă. De cine ascultăm luni, de lege sau de ordonanţă?

În primele trei zile de stare de alertă ne mişcăm sub zodia OUG, care are reguli, dar nu are amenzi

În legea stării de alertă, care intră în vigoare luni, avem amenzi şi terase deschise, aspecte care nu se regăsesc în OUG. Specialiştii consultaţi de MEDIAFAX spun că, de luni, legea este actul normativ care prevalează

Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptată în baza OUG 68 (care îi dă atribuţii CNSU) spune că eşti obligat să porţi mască în toate locurile publice (magazine, metrou, autobuz sau alte instituţii) şi că nu vei sta la terase pentru că ele trebuie să rămână în continuare închise. De asemenea, deşi credeai că ai scăpat de tot de declaraţie pe proprie răspundere, află că nu e aşa. Dacă pleci din localitate, trebuie s-o ai la tine unde să scrii că te deplasezi pentru motive serioase. OUG e deja în vigoare.

Ce păţeşti dacă nu respecţi regulile? Nici OUG de ieri, nici hotărârea CNSU cu măsurile nu conţin sancţiuni.

Mai avem un act normativ promulgat azi de Iohannis şi care intră în vigoare de luni. Este vorba de Legea privind starea de alertă, care e diferită, în anumite puncte de vedere, de ordonanţa mai sus amintită.

În lege scrie că terasele sunt deschise doar dacă sunt respectate regulile de protecţie (distanţare socială, angajaţi cu mască). Totodată, în lege avem şi sancţiuni pentru nerespectarea regulilor. Amenzile pot ajunge la 15.000 lei, în funcţie de abatere.

Mai sunt şi alte prevederi identice în cele două acte normative, precum reluarea slujbelor în aer liber, redeschiderea anumitor mall-uri, a frizeriilor şi a cabinetelor stomatologice. Însă ce se întâmplă de luni, când intră Legea în vigoare? Ce facem cu ordonanţa? Dacă ne uităm în orice curs privind izvoarele Dreptului, vedem că o ordonanţă de urgenţă a Guvernului este inferioară legii.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lege,
alerta,
stare,
ordonanta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.