Ce trebuie sa stie romanii despre cum ne va afecta noul val al crizei internationale. Zece intrebari-cheie

Postat la 11 august 2011 13 afişări

Criza financiara s-a reaprins, bursele din intreaga lume scazand din cauza problemelor pe care le au Europa si SUA, iar Romania nu este ferita de efectele turbulentelor de pe pietele externe. Desi situatia nu este la fel de grava ca in toamna lui 2008, cand s-a prabusit banca americana de investitii, amintirile neplacute de atunci, scaderea pronuntata a burselor si recesiunea sunt inca vii in mintea multor oameni, iar efectele inca se mai simt. Ziarul Financiar raspunde la zece intrebari despre impactul pe care il are situatia tulbure in care se afla acum economia mondiala asupra Romaniei.

1. Cum este afectata Romania de retrogradarea ratingului SUA si de situatia din Europa?

Romania este vulnerabila fata de noul val al crizei financiare, desi mai putin decat a fost dupa caderea bancii americane Lehman Brothers, spun economistii si analistii romani. Criza se poate transmite in special pe canalul fluxurilor de capital si al exporturilor, cu impact asupra cresterii economice, urmand ca clasa de mijloc sa aiba cel mai mult de suferit.

2. Ce se va intampla cu cursul de schimb?

Tensiunile de pe pietele internationale ar putea duce si la o volatilitate mai mare a cursului valutar, insa analistii nu anticipeaza o depreciere abrupta a monedei nationale, ci mentinerea cotatiilor in intervalul 4,1-4,3 lei/euro.

3. Cum va fi afectata piata imobiliara?

Consultantii imobiliari apreciaza ca nu va fi cazul unui nou crah pe piata locuintelor, care deja au pierdut 40-50% din valoare in ultimii trei ani, deoarece programul Prima casa continua sa functioneze, iar evenimentele din ultimele zile i-au afectat in primul rand pe clientii interesati de case mai scumpe, precum actionarii companiilor cotate.

4. Vor mai fi reduse salariile?

Salariile nu vor scadea, dar este posibil ca noile angajari sa se faca pe salarii mai mici. Cel mai recent studiu salarial realizat pe piata locala arata ca multinationalele au majorat anul acesta salariile angajatilor, in medie, cu 6%, procent cu care angajatorii intentioneaza sa creasca fondul de salarii si anul viitor. Desi studiul a fost efectuat inainte ca tensiunile de pe pietele financiare externe sa se intensifice, consultantii spun ca este putin probabil ca angajatorii sa-si schimbe planurile in ceea ce priveste politicile salariale din 2012.

5. Va putea statul sa isi plateasca obligatiile?

Romania nu va avea probleme in achitarea obligatiilor, datoria publica fiind redusa, sub 40% din PIB, cel mai mare pericol pentru finantarea datoriei fiind nerespectarea acordului cu FMI, in opinia analistilor.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
intrebari,
bani
/actualitate/ce-trebuie-sa-stie-romanii-despre-cum-ne-va-afecta-noul-val-al-crizei-internationale-zece-intrebari-cheie-8603298
8603298
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.