Ce tipuri de locuinţe pot fi cumpărate prin programul Noua Casă. Ministerul de Finanţe publică normele de aplicare

Autor: Roxana Rosu Postat la 13 august 2020 202 afişări

Ministerul de Finanţe a publicat normele de aplicare a programului Noua Casă, care stabilesc două plafoane de garantare, unul la finanţări de 70.000 euro şi unul pentru 140.000 euro, cu avansuri minime diferite pentru client, precum şi categoriile de locuinţe care pot fi cumpărate prin program.

Ce tipuri de locuinţe pot fi cumpărate prin programul Noua Casă. Ministerul de Finanţe publică normele de aplicare

Ministerul de Finanţe a publicat normele de aplicare a programului Noua Casă, care stabilesc două plafoane de garantare, unul la finanţări de 70.000 euro şi unul pentru 140.000 euro, cu avansuri minime diferite pentru client, precum şi categoriile de locuinţe care pot fi cumpărate prin program.

Astfel, persoanele care apelează la programul Noua Casă pot achiziţiona următoarele categorii de locuinţe:

a) locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

b) locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;

c) alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute la lit. a) şi b).

Vezi aici normele de aplicare 

La o valoare a finanţării de maxim 70.000 euro, compusă din creditul acordat de bancă de maxim 66.500 euro şi avansul plătit de beneficiar, garanţia oferită de stat acoperă 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

Avansul minim în acest caz este de 5%.

Dacă valoarea finanţării este cuprinsă între 70.001 euro şi 140.000 euro, compusă dintr-un credit de 59.501-119.000 euro plus avansul plătit de beneficiar, garanţia statului acoperă maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţe.

Avansul minim solicitat clientului în acest caz este de 15%.

Plafonul total de garantare aprobat pentru programul ”Prima casă” în anul 2020 este de 2 miliarde lei, din care s-a alocat către instituţiile de credit un plafon de garantare în valoare de 1,98 miliarde lei din care, până în prezent s-a consumat circa 424 milioane lei (21,42%), se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

În cadrul programului „Prima casă”, până la data de 30 iunie 2020 au fost acordate un număr de 296.905 promisiuni şi contracte de garantare în valoare totală de 26,7 miliarde lei.

Până în prezent au fost efectuate plăţi în valoare de 77,8 milioane lei pentru un număr de 970 de garanţii acordate din care au fost repuse în drepturile şi obligaţiile contractului de garantare un număr de 172 de garanţii în valoare de 14,5 milioane lei, rezultând plăţi nete efectuate de 63 milioane ei pentru un număr de 798 contracte de garantare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
locuinte,
program

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.