Ce scrie presa internaţională despre discursul Regelui în Parlamentul român

Postat la 25 octombrie 2011 42 afişări

Presa internaţională apreciază ca "istoric", evidenţiind o "dezbinare istorică" sau îndemnând la "mai multă democraţie", discursul pe care Regele Mihai l-a susţinut marţi în Parlament, notând absenţa preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc.

Într-un "discurs istoric", fostul suveran a îndemnat clasa politică din România să acţioneze pentru ca ţara să îşi regăsească "demnitatea şi respectul" pe scena internaţională şi a lăudat progresele realizate după prăbuşirea regimului comunist în 1989, citând între acestea "democraţia, libertăţile şi un început de prosperitate", scrie AFP. Dar ultimul şef de stat care a supravieţuit celui de al Doilea Război Mondial a denunţat "dispreţul faţă de etică şi de rolul primordial al instituţiilor statului, dar şi personalizarea puterii", critici disimulate adresate preşedintelui Băsescu, acuzat de "autoritarism" de către adversarii săi politici, comentează agenţia franceză. "Era un moment constructiv şi util", a declarat, citat de AFP, fostul preşedinte Ion Iliescu, care l-a împiedicat în anii '90 pe Mihai să revină în ţară şi al cărui partid social-democrat a propus ca fostul rege să fie declarat "persona non grata". El a adăugat că s-a "reconciliat" cu fostul suveran în 2001, lucru care i-a permis să se instaleze definitiv la Bucureşti. În schimb, preşedintele Băsescu, care nu îşi ascunde ostilitatea faţă de fostul rege, notează agenţia, şi premierul Emil Boc au lipsit din Parlament, preferând să asiste la ceremoniile de "Ziua Armatei", precizează AFP.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
international,
regele mihai,
parlament,
reactii,
presa
/actualitate/ce-scrie-presa-internationala-despre-discursul-regelui-in-parlamentul-roman-8901593
8901593
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.