Ce scrie presa internationala de azi pe prima pagina

Postat la 22 ianuarie 2010 18 afişări

Noile restrictii bancare impuse de presedintele Barack Obama au facut ca ieri sa asistam la cea mai proasta zi de pe Wall Street. Acesta este subiectul de prima pagina din publicatiile de pe mapamond.

"Justitia retraseaza limitele campaniei" este titlul de pe pagina principala a New York Times. Jurnalistii scriu ca, dupa o neintelegere care dureaza de un secol si ignorarea a doua precedente importante, o Curte Suprema destul de divizata a decis ca guvernele nu au dreptul sa interzica sponsorizarile politice ale corporatiilor din timpul campaniilor electorale. NYT trateaza si subiectul limitarii activitatii bancare. Astfel, declarand ca bancile gigante aproape au distrus economia prin "asumarea unor riscuri fara masura pentru profituri rapide si bonusuri consistente", presedintele Barack Obama a propus limitarea libertatilor si marimilor institutiilor financiare de dimensiuni mari.

Subiectul tine si prima pagina din Financial Times. Sub titlul "Obama distruge bancile de pe Wall Street", cotidianul vorbeste despre cea mai accentuata reglementare asupra bancilor din 1930, propunand limite stricte asupra marimii institutiilor financiare si interzierea activitatilor riscante precum tranzactiile imobiliare sau fondurile de investitii. FT pune situatia din SUA in oglinda efectelor care ar putea aparea in Europa. Astfel, publicatia scrie ca bancherii au declarat, dupa aflarea vestilor din America, ca grupurile europene precum Credit Suisse, UBS, Deutsche Bank si Barclays ar putea beneficia de pe urma noilor restrictii de peste ocean. Bancile spun ca institutiile americane ar putea scapa de interdictii mutandu-si o parte din operatiuni la Londra sau in Europa continentala.

"Niciodata cetateanul american platitor de taxe nu va mai fi tinut ostatic de catre banci care sunt prea mari ca sa se prabuseasca". Sunt cuvintele lui Barack Obama ale carui noi planuri au starnit panica printre colosii americani JPMorgan Chase si Bank of America, scrie news.bbc.co.uk. In alta ordine de idei, portalul atrage atentia asupra situatiei din Belgia, unde General Motors a confirmat ca va inchide fabrica sa Opel din orasul Antwerp, trimitand in somaj 2.300 de angajati.

"Obama restrictioneaza bancile SUA" titreaza Wall Street Journal, care scrie ca optiunea pentru institutiile financiare ar fi ori a retailului bancar sau varianta tranzactiilor de proprietati, urmarind sa stopeze expansiunea colosilor bancari. Privind inspre Europa, WSJ pune accent pe sitiatia economica dificila a Greciei si pe reactia autoritatilor elene de a se incapatana sa resolve problemele tarii, refuzand orice fel de ajutor extern.

Reuters.com aduce in prim-plan veniturile in crestere ale Google din ultima parte a anului. Potrivit portalului, veniturile companiei au crescut cu 17%, depasind asteptarile de pe Wall Street, dupa ce atat publicitarii cat si navigatorii s-au orientat mai mult spre motorul de cautare pe durata sezonului de cumparaturi de iarna.

Cea mai proasta zi de pe Wall Street de luni de zile. Asa caracterizeaza money.cnn.com ziua de joi, dupa ce Obama a anuntat cresterea controlului asupra firmelor uriase din sectorul financiar. Bursele au luat-o in jos, indicii Dow Jones, S&P si Nasdaq pierzand intre unu si doua procente.

The Guardian prezinta punctul de vedere al Marii Britanie in scandalul american. Oficialii SUA vor zbura la Londra in zilele urmatoare pentru a vedea cum s-ar putea impune noile restrictii in acest oras. Marea Britanie isi va exprima pozitia in cadrul intalnirii statelor membre G7 care va avea loc in perioada urmatoare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-scrie-presa-internationala-de-azi-pe-prima-pagina-5403953
5403953
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.